Edderkopper

Indhold på side:

Edderkopper
Edderkopper går ind under samlebetegnelsen ”spindlere” (”arachnider”). Spindlere dækker over edderkopper, mider og skorpioner. Edderkopper har en todelt krop (for- og bagkrop) samt 8 ben. Antal øjne kan variere fra 2 til 8 øjne. Der findes omkring 35.000 forskellige edderkoppe-arter i verden, hvoraf de 500 forekommer i Danmark. Det anslås, at der findes over 21.000 milliarder edderkopper alene i Danmark. Ingen af de danske edderkopper er giftige for mennesker.

Edderkopper er et særdeles hårdfør og alsidigt dyr, idet edderkopper er at finde både i de koldeste og varmeste egne af jorden. Fra arktisk til tropisk klima – de kan klare det hele. Men det er selvfølgelig også fordi, der er utroligt stor forskel på edderkoppe-arterne. I det følgende vil der dog blive taget udgangspunkt i de edderkoppe-arter, som er at finde her i Danmark.

Biologi og adfærd

Edderkopper kommer i mange forskellige størrelser og former. Fra de helt små edderkopper, som er under 1 mm, til hus-edderkoppen, som kan blive over 10 cm. Fra korsedderkopper med svulmende bagkroppe til de slanke og agile jagtedderkopper. Alligevel er der nogle træk og en del adfærd, som går igen for de fleste danske edderkopper.

Generelt kan de godt lide mørke, uforstyrrede steder, hvor deres spind kan være i fred for alt andet end insekter. Edderkopper lever nemlig af andre insekter, som de fanger i deres spind. Det er også derfor, at man en gang imellem får den ubehagelige overraskelse, at gå direkte ind i spind, som er spændt ud mellem fx to træer i haven. Selvom spindet sidder et udsat sted, kan det være besværet værd, hvis der er mange flyvende insekter i dén del af haven. Ellers finder man oftest edderkopper på lofter, i kældre, hjørner, skure og legehuse.

Langt de fleste edderkopper lever kun én sæson. Husedderkoppen, som er Danmarks største edderkop, kan imidlertid blive op til 4 år. Det er også derfor, de kan nå at blive så store. Disse findes oftest i kældre, og er for mange – selv dem der ikke ellers er bange for edderkopper – lidt af en ubehagelig husgæst, netop fordi de bliver så store.

Edderkoppers formering

Edderkoppers formeringNår edderkopper har parret sig, spiser hunnen hannen, hvis hun kan komme til det. I nogle tilfælde spiser hun ham efter parringen. Det er bl.a. tilfældet med korsedderkopper. Hvis hannen er heldig, når han at slippe væk, inden hun får fat i ham – og så smutter han videre til den næste hun, indtil han bliver spist. Anderledes ser det ud for hvepseedderkoppen, hvor hun allerede går i gang med at spise ham under selve parringen.

I modsætning til de fleste andre dyr, så bliver hun edderkopper ikke gravide. Under parringen ryger sæden ikke direkte hen til æggene, men derimod ind i en ”sædgemme”. Når hunnen føler sig parat til at lægge æg, lægger hun først æggene, for derefter at sprede den gemte sæd ud over dem. Befrugtningen sker altså uden for hunnens krop.

Når hunnen lægger sine æg, er de i langt de fleste tilfælde pakket ind i ægspind. Sådan en edderkopperede ligner derfor lidt en lille tot bommult. Hvor længe æggene ligger, før de klækkes, er forskelligt fra art til art. I nogle tilfælde dør hunnen kort efter, at hun har lagt dem. I andre tilfælde overlever hun æglægningen, og passer på æggene og/eller ungerne.

Edderkoppens spind

Edderkoppens mest fascinerende evne er uden tvivl evnen til at spinde smukke – men dødbringende – spind. De fleste ved godt, at edderkoppen bruger spind til at fange fluer og andre insekter. Men faktisk så kan edderkopper producere flere forskellige typer spind: Sikringstråd, som de trækker efter sig, når de er på udflugt. Svævetråd til luftspredning. Sæd- og ægspind til brug i forplantningsprocesserne. Spind til opbyggelsen af bolig i både luften og på jorden. Sidst men ikke mindst: Spind til fangnet, oftest koblet sammen med klæbetråd, som får insekterne til at sidde fast i spindet. Det betyder også, at edderkopper har mere end én spindevorte. De fleste har mellem 5 og 7 kirteltyper, som altid forekommer i par. Derfor består alle edderkoppetråde også altid af to tråde, som er flettet sammen under spindingen.

Edderkoppespind er et af de stærkeste materialer, der findes. Det har en højere brudstyrke end bl.a. kevlar og stål – og det er kun fordi edderkoppens tråd er så tynd (mellem 0,012 og 0,2 mm), at den let kan brydes. Forskere har i mange år forsøgt at fremstille et kunstigt materiale med samme egenskaber som edderkoppens silke – men forgæves. Den intrikate, biologiske proces er indtil videre stadig helt umulig at efterligne.

Edderkopper som skadedyr

Edderkopper som skadedyrEdderkopper går hen og bliver skadedyr, hvis de kommer i overtal ubelejlige steder, hvor det ikke lige er til at fjerne selv. Det kan være udvendigt på huset højt oppe eller i hulrum inde i huset, hvor det ikke er muligt at komme til med fx en støvsuger.

Her har du muligheden for at læse meget mere om edderkopper fra europa samt grønland: jorgenlissner.dk

Edderkopper bliver også skadedyr, når en husejer lider af araknofobi, dvs. angst over for edderkopper. Når der er tale om angst, er det nemlig ikke blot en afsky over for det lille dyr. Det er en irrationel frygt, som intet har at gøre med edderkoppens egenskaber – for edderkopper er, som nævnt, ikke giftige for mennesker. At der er tale om decideret angst, betyder, at man lammes både mentalt og fysisk af frygt. Hjertebanken, sved, svimmelhed og gråd er blandt de fysiske reaktioner, man kan få ved at møde en edderkop, hvis man lider af araknofobi. Lider man af denne form for angst, bliver edderkopper altså også hurtigt et uvelkomment skadedyr i hjemmet, fordi det belaster hverdagen.

Edderkopper bekæmpelse

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at komme edderkopper i hjemmet til livs. Til en start er det en god idé at huske at komme helt ind i krogene, når man gør rent – så man får spind og eventuelle edderkoppeæg fjernet jævnligt. Hertil er det så heldigt, at edderkopper afskyr dufte, som vi mennesker forbinder med et rent hjem: Pebermynte og citrus. Har edderkopperne forelsket sig i særlige områder i hjemmet, kan man altså hurtigt selv gør noget ved det. Det er nemlig ikke sværere end at lave en spray af vand og enten citrusopvaskemiddel eller pebermynteolie, som man så sprayer i de hjørner, hvor de bliver ved med at vende tilbage. Alternativt kan man lave nogle citron- eller appelsinskralder, som man ligger tæt ved deres foretrukne gemmested. Duftlys med citrusduft kan også have en afskrækkende effekt på edderkopper.

Har man muligheden for at plante blomster uden for vinduer og døre, så er lavendel og mynte et godt valg, netop fordi edderkopper hader duften af dem. Planterne garanterer ikke, at dit hus vil blive edderkoppefrit – men de gør, at lidt færre edderkopper tager turen fra haven og ind i huset.

Pas på med sprækker og åbne vinduer

Bor man i et meget utæt hus fyldt med sprækker i gulv og loft, kan man også overveje et lidt større projekt: Nemlig at få tætnet huset. Men husk at huset også skal kunne ånde, ellers ender man bare med et fugtigt indeklima og i værste tilfælde mug og skimmelsvamp. Lader man vinduerne stå på klem hele dagen, så er det også en god idé at prøve at lufte ud i kortere intervaller. Åbne vinduer og døre er nemlig også en åben invitation til edderkopper og andre insekter.

Ny forskning: Derfor må du aldrig slå edderkopper ihjel.

EdderkopperSelvom det kan være fristende at slå edderkopper ihjel, når man finder dem, så er det ikke den bedste løsning for hverken økosystem eller dig selv. Ny forskning har nemlig fastslået, at edderkopper spiller en afgørende rolle ift. at holde bestanden af irriterende insekter (som fx fluer og myg) nede. Derfor bør du i stedet indfange edderkopperne, og sætte dem ud i din have (gå gerne lidt længere væk end bare lige ude foran vinduet eller døren).

Udover at holde bestanden af irriterende insekter væk, så er edderkopper selv også en vigtig fødekilde for andre dyr. Især for fugle er edderkopper en stor del af kosten – og hvem vil ikke gerne have fugle i haven?

Her kan du se en kort video der handler om en stor husedderkop.


Videoen er udviklet af (NaturGuide.dk)

Her er 5 ting du helt sikker ikke vidste om edderkopper.

    • De fleste ved at edderkopper spiser insekter. Men vidste du at nogle arter også har små fisk, haletudser og firben på menuen?

 

    • I nogle lande spiser man edderkopper, og at korsedderkoppen kan spises rå samt smager mild og behagelig. Velbekomme!

 

    • Antarktis er det eneste sted på jordet hvor edderkopper ikke kan findes.

 

    • Der er blevet fundet forsteninger af edderkopper som er omkring 400 millioner gamle.

 

  • Edderkoppens sanser som smag, lugte og høresans sidder i deres mange sansehår der er at finde på deres ben.

Du kan læse flere sjove ting om edderkopper her: Naturguide.dk

Ofte stillede spørgsmål relateret til edderkopper

Herunder kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål angående edderkopper.

Hvad spiser edderkopper?
Edderkopper lever af andre insekter: Fluer, myg, biller, sommerfugle, etc. Selvom deres måltid er småt, så spiser det samlede antal edderkopper i Danmark ufatteligt mange tons insekter om året. Faktisk spiser de tæt ved 2,5 millioner tons hvert eneste år.

Hvor mange edderkopper spiser man om året?
Der findes en sejlivet myte, som går på, at man i gennemsnit spiser 8 edderkopper i søvne om året. Dette passer ikke! Edderkopper er bange for mennesker. De betragter os simpelthen som farlige rovdyr, fordi vi er så meget større end dem. Havner de i vores seng, er det et uheld fra deres side. Og ind i vores mund ville de aldrig kravle. Med det sagt, så kan det jo ikke udelukkes, at du overser en lille edderkop i salaten eller på andre madvarer – men det er ikke noget, der er tal på.

Hvad er forskellen på stankelben og edderkopper?
Når det kommer til de små spindlere med lange, tynde ben, så hersker der en del forvirring. Ofte forveksles stankelben, mejere og mejeredderkopper. Stankelben er ikke edderkopper. Faktisk er de slet ikke særligt nært beslægtet med dem. De har en aflang krop, seks ben og to vinger – og så er de tættere beslægtet med myg. Mejere ligner edderkopper: De har 8 ben og en lille rund eller oval krop. Men de er ikke edderkopper. For det første kan de ikke lave spind, og for det andet er deres krop ikke todelt. Mejeredderkopper er derimod rigtige edderkopper. De ligner mejere (deraf navnet), men i stedet for den lille, runde eller ovale krop, så har de en todelt krop. Deres forkrop er meget lille, mens bagdelen er oval og fyldig. De laver store, rodede spind, og findes ofte i hjørnerne i loftet indenfor.

Kan edderkopper overleve støvsuger?
Nej, det kan de ikke. Hvis ikke det stærke sug slår dem ihjel, så dør de nede i posen, fordi de ikke hverken kan trække vejret eller navigere særligt godt i alt støvet. Hvis de kom ud af støvsugeren igen, så ville du også bemærke en del edderkopper omkring det sted, hvor din støvsuger normalt står, når du har været på edderkoppejagt.

Hvordan undgår man edderkopper i huset?
Man undgår nemmest edderkopper i huset ved at holde det rent. For det første får man i løbet af rengøringen fjernet eventuelle edderkoppeæg, og for det andet hader edderkopper duften af citrus, lavendel og pebermynte – hvilke alle tre er typiske dufte i rengøringsmidler. Mere omfattende kan man, hvis man bor i et gammelt hus, tætne det. Logisk nok kommer der jo færre edderkopper ind i huset, når det bliver mere besværligt at finde en vej ind. Man skal dog passe på ikke at tætne huset så meget, at det ikke kan ånde – så risikerer man nemlig bare fugt, mug og skimmelsvamp.

Det er også muligt at få en skadedyrsbekæmper ud. De fjerner edderkopperne og sprøjter med specialmidler, som vil holde edderkopperne ude af huset. De sprøjter som regel hovedsageligt uden på huset, der hvor edderkopperne godt kan lide at opholde sig, og der hvor de som regel kommer ind. Hvis ikke de sprøjter, så opsætter de små kapsler op, som indeholder et stof, der skræmmer edderkopper væk. Uanset hvad, så er det ikke muligt at få hjemmet 100% edderkoppefrit – men der vil være en væsentlig reduktion i antallet af edderkopper ved 2 årlige behandlinger af huset.

Hvorfor er man bange for edderkopper?
Ca. hver 3. kvinde og hver 4. mand lider af araknofobi – altså angst for edderkopper. På trods af, at det er så udbredt, ved man ikke, hvorfor så mange mennesker er bange for edderkopper. Som det ser ud nu, er der to teorier.

Den første går på evolution: Der var engang, hvor edderkopper rent faktisk udgjorde en reel trussel, fordi de var giftige. I løbet af mange generationer, har dem, som undveg edderkopper, haft større chance for at overleve – og på den måde er araknofobi blevet en nyttig fobi, som sikrede folks overlevelse.

En anden teori går på kultur: Vi forbinder edderkopper og andre kryb med noget ulækkert og uhygiejnisk. Denne teori understøttes af, at studier viser, at folk, der har araknofobi, også synes andre kryb er mere ulækre, end dem som ikke er bange for edderkopper. Hertil er det hovedsageligt folk i industrialiserede lande, som er bange for edderkopper.

Hvad kan edderkopper ikke lide?
Edderkopper kan ikke lide duften af citron, pebermynte og lavendel.

Related Articles

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close