Lus

Indhold på side:

LusLus er insekter, som er vingeløse og suger blod fra dyr og mennesker. De har en lidt flad og aflang krop, et lille hoved med følehorn og seks ben. De kan leve på alle varmblodede dyr med ganske få undtagelser. Lus findes alle de steder, hvor deres værtsdyr lever; selv på Sydpolen, hvor der findes op mod 15 forskellige lusearter, der kan leve på pingviner. I det hele findes der cirka 5000 lusearter, men kun tre af dem lever på og suger blod fra mennesker.

Alle lusearter hører til de såkaldte obligate parasitter, og det betyder, at de kun kan leve og fuldføre deres livscyklus, hvis det er muligt at finde en vært. Hvis lusene ikke finder en vært, vil de ikke kunne reproducere sig. Hver luseart har én bestemt værtstype, hvilket betyder, at de kun kan leve på en bestemt type dyr; for eksempel mennesker. Lus kan hverken hoppe eller flyve og smitter derfor kun når de kan gå fra et hårstrå på et menneske til et hårstrå på et andet menneske.

Menneskets tre lusearter

De fleste værter har kun en enkelt eller måske to lusearter, som kan leve på dem, mens mennesket er vært for tre forskellige arter af lus. De tre arter af lus, der kan leve på mennesker er hovedlus, kropslus og fladlus. De hører til en særlig gruppe af lus, som er specialiseret i at kunne suge blod fra værtsdyret, og de kan kun leve på mennesker. Man mener, at de har fulgt mennesker gennem tusinder af år.

Kropslus er lever og lægger deres æg i sømmene i vores tøj. De er kun på menneskets krop, når de skal indtage føde.

Fladlus optræder typisk omkring kønsdelene, men de kan også findes i øjenbryn, -vipper, ansigtshår, brysthår og armhuler. I sjældne tilfælde kan man opleve dem i hårbunden.

Hovedlus er dem, de fleste mennesker tænker på, når man taler om lus. Det er især hos børn, man finder dem, men de kan også findes hos voksne. Fordi piger og kvinder typisk har længere hår, er de mere udsatte for at få hovedlus end drenge og mænd. Hovedlus kan kun leve i menneskehår og lægger også kun æg i menneskehår. De kan altis ikke leve på hunde eller katte, og de kan ikke smitte til eller fra kæledyr med pels.

Biologi og adfærd

Lus forstørretHovedlus lever, som navnet antyder, helt nede ved hovedbunden, for det er her, de findes de varme- og fugtforhold, som de trives bedst under. I hovedbunden er der en temperatur på cirka 30°C og en høj luftfugtighed, lige som det er nemt at suge blod her. I modsætning til den almindelige myte om snavset hår, er det helt underordnet, om håret er rent eller snavset, for det er blodet, lusene lever af, og det ændrer sig ikke, uanset hvor ofte håret bliver vasket. Lus bevæger sig hurtigt rundt i håret, mens de med mindst én klo holder fast i et hårstrå.

Lusene lægger deres æg helt nede i hovedbunden, hvor det tager mellem seks og ni dage, fra et æg er lagt, til den lille ny lus, som man kalder en nymfe, kryber ud af ægget. En nyklækket lus begynder at suge blod med det samme, og hvis den ikke har mulighed for det, dør den i løbet af ganske få timer. Nymfen skifter sin hud tre gange, før den er helt voksen. Fra en hunlus er nymfe, og til den bliver voksen og kan parre sig og selv lægge æg, går der mellem ni og 12 dage. En voksen lus kan leve i cirka tre uger, og på den tid kan en hunlus lægge mellem fem og otte æg om dagen. På den måde kan en enkelt lus hurtigt blive til mange, og én enkelt voksen hunlus kan efter parring nå at lægge 30 og 300 æg.

En hovedlus kan overleve i cirka 24 timer, og i sjældne tilfælde helt op til 48 timer, væk fra håret, men det menes, at de ikke kan formere sig, når de ikke er i håret. Hovedlus bider huden og suger på den måde blod fra hovedbunden. Hovedlus er et blodsugende insekt. Den skal have menneskeblod for at leve, og den suger blod flere gangen om dagen. De får deres næring ved at bide i din hud og suge blod fra din hovedbund, som den blander med sit spyt. Man kan ikke mærke et lusebid, og derfor kan man ikke altid vide, at man har lus. Mange mennesker oplever kløe i hovedbunden, og nogle mennesker reagerer allergisk på lusebid, hvilket typisk gør kløen værre.

Der vil sjældent være mere end en håndfuld voksne lus i den samme hovedbund, og normalt er kløen den eneste gene. Det skyldes, at lusen spytter et stof ned i såret, når den har bidt, for at forhindre at blodet størkner. Mange lus eller hyppige luseangreb kan føre til, at der kommer sår og infektioner i hovedbunden.

Lus er kendt for at fungere som mellemværter for alvorlige sygdomme, som for eksempel tyfus, men det er ikke noget, man behøver at bekymre sig om på vores breddegrader.

Hvordan ser hovedlus og deres æg ud?

Hovedlus og ægEn helt nyudklækket lus, nymfen, kan være mindre en én millimeter lang. En voksen hovedlus bliver omkring tre millimeter lang. I farve kan lus variere fra at være næsten gennemsigtige til at være temmelig mørke, og det er, fordi lus kan tage farve efter det hår, de lever i. Lus kan også virke mørkere, næsten sorte, lige efter de har suget blod.

Lus lægger æg helt tæt ved hovedbunden, hvor det klistrer på selve hårstrået. Luseæg er kun 0,8 millimeter lange. Et nylagt, levende æg er hvidgult og sidder helt nede i hårbunden, mens klækkede, tomme æg vokser væk fra hovedbunden med hårstrået. De er mere hvide og flade og kan let forvekles med skæl, bortset fra at de sidder fast og ikke bare drysser ned, når håret bliver børstet. Luseæggene bliver lettere at se, når de er vokset nogle centimeter ud med hårstrået, og hvis de sidder der, er det med stor sandsynlighed et klækket eller dødt æg.

Man kan se både æg og lus med de blotte øje, men det bliver lettere at få øje på dem, hvis man bruger et forstørrelsesglas.

Lus bekæmpelse

Lus bekæmpelseDer er flere måder at bekæmpe lusene på, når de er flyttet ind i håret. Den gode, traditionenelle metode er kæmning med en tættekam. Det er en billig, effektiv og helt uskadelig måde at slippe af med lusene på. Det kræver dog en vis ihærdighed for at metoden skal virke. Du skal være meget grundig og omhyggelig, når du kæmmer, og du skal fortsætte behandlingen hveranden dag i omkring to uger, før du er blevet helt af med lusene.

Når du skal kæmme håret, bør du begynde med at gøre håret vådt, fordele en hårbalsam godt i håret og rede det igennem, før du går i gang med at kæmme med tættekammen. På den måde bliver det lettere at trække tættekammen gennem håret. I uglet hår er det praktisk taget umuligt, da der er meget lille afstand mellem tænderne i en tættekam, og de knækker let. En tættekam med knækkede eller bøjede tænder er mindre effektiv.

Hvis du ikke har tålmodighed til kun at bruge tættekammen, findes der et udvalg af lusemidler, som du kan supplere med.

Statens Skadedyrslaboratorium anbefaler et lægemiddel, der heder Nix, til at behandle hovedlus med. Midlet indeholder insektgift. Det er set, at lus har været modstandsdygtige over for giften, så selv om du bruger Nix, skal du også kæmme håret. Det er også sådan, du kan konstatere, om der fortsat er levende lus i håret.
Det er også andre lusemidler på markedet, hvor flere er baseret på planteolier. De lusemidler kategoriseres ikke som lægemidler, men de hører alligevel ind under medicinsk udstyr, og du skal derfor sikre dig, at midlerne er mærket med CE-mærket. Ellers er de nemlig ikke godkendt i Danmark.

Princippet i de planteoliebaserede produkter er, at de indkapsler lusene, så de dækker deres åndehuller til. På den måde forhindrer lusene dem i at udskille overskydende vand, og deres tarme ødelægges, så de dør. Både Lægemiddelstyrelsen, Sundhedhedsstyrelsen og Skadedyrslaboratoriet anbefaler, at man behandler igen efter en uge, uanset hvad der står på produktet.

Hvis det produkt, du har valgt, ikke ser ud til at have den ønskede effekt på lusene, selv om du har udført behandlingen helt efter anbefalingen, skifter du til et andet. Når du bruger et lusemiddel skal du ikke bruge balsam i forbindelse med behandlingen, da det kan gøre midlerne inaktive.

Der er kun en lille risiko for, at lus smitter fra hårbørster, puder eller huer, anbefales det, at du isolerer tøj, sengetøj, huer og den slags ting i mindst 48 timer. Hårbørster og kamme vaskes i almindeligt sæbevand.

Forebyggelse af hovedlus

Når lusene er bekæmpet, og håret er lusefrit, er det en god idé at holde øje med håret og fortsætte med at tjekke for lus løbende. Jo tidligere man opdager dem, jo lettere er det at slippe af med dem igen. Brug tættekammen løbende, så du er sikker på, at de små snyltere ikke er tilbage.

Den bedste metode til at forebygge, at lus spreder sig i familien, skolen eller børnehaven, er at redde håret med tættekammen en gang om ugen. Så kan behandlingen begyndes med det samme, lige som man kan give besked til personale og forældre, hvor dit barn kommer.

Hvis man har et barn, der har været meget ramt af lus, kan man vælge at optrappe kampen ved at bruge et forebyggende middel. Der findes en spray, som man kan bruge i barnets hår om morgenen, og som hjælper med at forhindre lusene i at komme tilbage. Produktet hedder Linicin Prevent, og det har en forebyggende effekt i mindst syv timer.

I denne video finder de et enkelt lus, her kan du se hvordan den bevæger sig gennem håret.


Videoen er udviklet af (Fjernlus)

Ofte stillede spørgsmål relateret til lus

Lus skaber stor frustration i mange familier, især hen over efteråret og vinteren, hvor børnene leger meget indendøre og sidder med hovederne tæt sammen og tegner og spiller spil. Derfor bliver der også stillet mange spørgsmål, som kan gøre forældrene klogere på de små insekter og hjælpe dem med at undgå dem eller slippe af med dem. Du kan finde svar på nogle af de spørgsmål herunder.

Hvordan ser lus ud?
En nyudklækket hovedlus kan være mindre end en millimeter lang, mens en voksen lus er op til cirka tre millimeter lang. Hovedlus kan variere farvemæssigt fra at være nærmest gennemsigtig til at være næsten sort. Dels fordi den tager farve efter håret, dels fordi den er mørkere, når den lige har spist blod.

Luseæg er kun 0,8 millimeter lange, hvidgule og sidder i hårbunden, mens klækkede, tomme æg er mere hvide og flade og kan let forvekles med skæl.

Både æg og lus kan ses med det blotte øje, men du kan bruge et forstørrelsesglas for at se bedre efter.

Hvordan opdager man lus?
Hovedlus er et insekt, der suger blod, og det gør den flere gange om dagen ved at bide i din hud i hovedbunden. Når den gør det, spytter den også et stof ned i såret; stoffet forhindrer blodet i at størkne.

Man mærker ikke et lusebid, så man kan ikke altid vide, at man har lus, men de fleste mennesker oplever, at de får kløe i hovedhunden, men man får typisk ikke andre gener. Kun hvis der er mange lus, eller man får dem flere gange efter hinanden, hvilket kan føre til sår og infektion.

Hvis du tror, der er lus i håret, skal du undersøge det ved at rede med en tættekam og se, om der er lus eller luseæg i det afredte hår. Hvis du er i tvivl reder du igen over de følgende dage.

Hvordan fjerner man lus?
Gør håret vådt og fordel hårbalsam, inden du reder igennem med en børste. Så vil lusene sidde mere stille, og det bliver lettere at trække tættekammen gennem håret. Du skal rede grundigt og gentage behandlingen hveranden dag i mindst to uger, for at være sikker på, at du får fjernet alle lus og luseæg.

Der findes også lusemidler, som man blandt andet kan købe på apoteket. Udfør behandlingen, som det står beskrevet på produktet. Når du bruger et lægemiddel som Nix, der indeholder gift, skal du ikke brug balsam, for det kan ødelægge produktets effekt.

Nyere lusemidler er plantebaserede, og de virker ved at indkapsle lusene og slår dem ihjel ved at lukke deres åndehuller.

Hvor kommer lus fra?
Hovedlusene skal have menneskeblod for at kunne leve, og de smitter derfor kun mellem mennesker. Hovedlus kan altså ikke komme fra for eksempel kæledyr som hunde og katte. Hovedlus kan overleve maksimum 48 timer væk fra menneskehår, og selv om det godt kan ske, at lus smitter via en hårbørste eller en hue, så er den eneste rigtige smittevej tæt kontakt mellem to menneskers hoveder. Hovedlus hører hjemme i menneskets hovedbund, og de går ikke frivilligt hjemmefra, men kan godt tilfældig vandre over på et hårstrå, der tilhører et andet menneske.

Hvor længe lever lus?
Hovedlus lever i hovedbunden, hvor de har de ideelle forhold. Det tager et sted mellem seks og ni dage, fra et æg bliver lagt til det klækker, og en ny lus kravler frem, en såkaldt nymfe. Efter mellem ni og 12 dage er en hunlus klar til at parre sig og lægge æg. På den måde er der tre stadier i lusens livscyklus: æg, nymfe og voksen lus. Hovedlus har en levetid på cirka tre uger.

Hvordan får man lus?
Hovedlus smitter fra menneske til menneske. Det sker sjældent via en børste eller en hue, så det vil normalt fra mellem to personer, der har siddet tæt sammen. Derfor skal du også typisk finde smittekilden blandt familiemedlemmer eller legekammerater.

Skyldes lus dårlig hygiejne?
Nogle mennesker tror stadig, at lus kun bor i snavset hår, og derfor er lus for nogle forbundet med en vis flovhed. Men det har ikke noget med sandheden at gøre, for når man får lus, har det ikke noget med manglende rengøring eller personlig hygiejne at gøre. Lusen er tiltrukket af varmen og fugten i hovedbunden og den lette adgang til blod.

Det er vigtigt, at man er åben omkring det at have lus, for det er svært at komme lusene til livs i skolen og børnehaven, hvis man ikke advarer om, at der er lus i klassen eller på stuen, så de andre forældre kan gå i gang med behandlingen med det samme.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close