Mår

Indhold på side:

MårEn mår er et skadedyr, der kan forårsage væsentlige gener for enhver boligejer. De lange og smidige pelsdyr er nemlig tilbøjelige til at flytte ind på loftet, da dette udgør et fordelagtigt hjem med hensyn til både temperaturen og adgangen til føde.

Her kan de finde på at støje ustyrligt, da de har tendens til at løbe rundt med larmende skridt. Det kan derfor hurtigt blive svært at få lukket et øje, hvis der er mår på husets loft. Endvidere er måren kendt for at ødelægge diverse former for loftsisolering, slæbe fuglekadavere ind i huset og efterlade ekskrementer på loftsgulvet.

Altså er der god grund til at få rådet bod på problemet hurtigst muligt, hvis der lige pludselig er flyttet en mår ind på dit loft. Det er dog vigtigt, at du ikke bare vælger en tilfældig metode til at bekæmpe eller fordrive dem. Tværtimod skal du sikre dig, at du vælger en vej, der både er hensigtsmæssig og moralsk forsvarlig.

Biologi og adfærd

Biologi og adfærd af en mårDen type mår, der er tale om i forbindelse med husgener, kaldes af gode grunde for husmår. Sådan et skadedyr kan blive helt op til ca. 75 cm lang, når den når til voksenstadiet. Kroppen er i særdeleshed smal, og måren er både smidig og dygtig til at klatre.

Det kan derfor ikke svare sig bare at have udstyret huset med en lodret murstensmur. Dette vil nemlig ikke udgøre et reelt problem for husmåren, der sagtens kan klatre op igen og igen uden mærkbare problemer.

Ydermere vil det næppe være problematisk for måren at finde en vej ind i dit hus, såfremt der bare er de mindste huller til stede. En utæt tagkvist, skotrende eller vindskede er immervæk alt, der skal til, for at måren kan sno sig igennem en husfacade.

Når man skal finde ud af, om det er en mår eller for eksempel rotter eller mus, der er flyttet ind i boligen, handler det i høj grad om at kunne adskille skadedyrene fra hinanden. For det første støjer en mår langt mere end de to andre nævnte skadedyr, og ydermere vil du stort set aldrig finde en mår under dit gulv, i væggene eller i etageadskillelser og lignende mellemlofter.

En husmår foretrækker netop at bo på loftet, hvor den har plads til at boltre sig. Her vil den, som sagt, ofte vælge at opholde sig, så den har et sted at sove om dagen og opbevare sine unger. Husmåren er nemlig aktiv om natten, hvor den begiver sig ud for at jage sit bytte. Byttet består typisk af enten fugle eller æg, men førnævnte mus og rotter kan ligeledes være på menuen.

Da alt lige fra alskens former af mindre fugle til store fasaner kan inkluderes i mårens kostplan, er der en anden måde, hvorpå du kan se tegn på skadedyrets tilstedeværelse. Hvis du er vant til at se en vis form for aktivitet fra fugle i din have, kan du trods alt forvente, at der hersker et langt mere begrænset fugleliv med en mår på loftet.

Husmåren får som udgangspunkt sine unger i de tidlige stadier af foråret, og kuldet vil som oftest bestå af et sted mellem 3 og 4 unger. Når den har født sine unger, vil det desuden udelukkende blive sværere at slippe af med en hun-mår.

Bekæmpelsen, fordrivelsen og forebyggelsen af husmåren kan være en anstrengende proces, men omvendt er støjgenerne og de materielle ødelæggelser ikke til at leve med. Derfor skal der utvivlsomt gøres noget ved sagen, så snart du opdager problemet.

Mår bekæmpelse

Mår bekæmpelseDer findes et hav af metoder til at bekæmpe, fordrive og forebygge mod husmåren. Med det sagt, er der stor forskel på, hvor effektive og hensigtsmæssige de forskellige fremgangsmåder kan siges at være.

Først og fremmest kan det ikke understreges nok, at du hverken selv skal anvende gift eller få skadedyrsfirmaer til at gøre brug af gift til formålet. Dette er nemlig hverken fordelagtigt eller moralsk forsvarligt, og endvidere er det for eksempel forbudt at sælge såkaldt mårgift i håndkøb. Giftanvendelse er med andre ord ikke en reel mulighed.

Heldigvis har du et væld af andre løsninger, så der er ingen grund til at være fortvivlet. Kampen kan sagtens ende med at blive hård og trættende, men det er på ingen måder en umulig kamp. Dertil kan du jo altid vælge at få professionel hjælp til problemet, hvis du ikke magter eller har held med at råde bod på problemet egenhændigt.

Hvis du er på udkig efter råd til, hvad du selv kan foretage dig, kan du gøre brug af nogle af de følgende metoder. For eksempel kan du forsøge at skræmme husmåren væk ved at spille musik for fuld blæs. Placer i denne forbindelse din radio eller en lignende form for musikafspiller på loftet og skru op for fuld smæk.

En anden løsning kunne være at anvende fæle lugte fra midler såsom hjortetaksolie. Dette kan netop potentielt set være med til at tvinge måren ud af boligen. Ikke desto mindre kan dette naturligvis også forårsage lugtgener for resten af husets beboere, og endvidere er det langt fra sikkert, at måren giver op så let.

En lignende løsning som vi har fået anbefalet er konceptet og produktet “Mårstop” – Her er tanken bygget på samme princip, at det er lugten, der skal skræmme måren væk.  Normalt reklamerer vi ikke for et produkt herinde, men det her er altså en undtagelse – specielt fordi det nærmest er umuligt at gøre det lige så billigt selv:

mårstop

Kort sagt så får du følgende med “Mårtstop”, som man næsten ikke kan se på billedet:

  • Øjeblikkelig efffekt
  • Behagelig duft (lugtskræmmere er ellers typisk ret ubehagelige lugte)
  • Naturlige aromastoffer

Videre så har virksomheden bag lavet en garanti på 100% på, at hvis det her ikke virker til at få fjernet mårerne, så giver de pengene tilbage. Det koster i skrivende stund 379 kroner for en pakke med 15 kludde, som kan dække op til 100m2.

Du kan finde MårStop her!

Såfremt du har mod på det, kan en tredje og mere radikal metode være, at du ganske enkelt lokaliserer måren og dens rede. Dernæst fjerner du simpelthen rub og stub med dine bare hænder, hvorefter du kan køre dem væk fra huset.

Når du fanger en husmår, er det værd at tænke på, at de er yderst dygtige til at finde tilbage til deres hjemsted. Derfor gør du klogt i at køre et pænt stykke væk fra dit hus. Endvidere bør ungerne afleveres hos en vildtplejestation, hvor de vil få god og professionel pleje.

Med hensyn til at forebygge mod mår, kan du selvfølgelig også give dig i kast med at lukke nogle af de førnævnte huller, som der ofte kan finde på at danne sig i diverse tagkonstruktioner og husfacader. Her er det imidlertid ekstremt vigtigt, at du er sikker på, at der ikke fortsat er en husmår på dit loft. Ellers vil denne blot forsøge at skabe sin egen udgang.

Endeligt kan du dog, som sagt, ligeledes vælge at bestille professionel hjælp. Med en faglært og autoriseret skadedyrsbekæmper sparer du immervæk både tid og kræfter. Dertil modtager du en solid service, der vel og mærke ikke gør brug af gift.

En skadedyrskæmper vil som oftest gøre brug af en form for gift- og kemikaliefri saltopløsning, som er i stand til at fordrive husmåren væk fra loftet. Alternativt kan fagfolkene også finde på at gøre brug af diverse former for fælder, om end saltopløsningen som regel er den mest effektive og hensigtsmæssige løsning.

Videoen her er optaget af Jan Ø. H. han fangede nemlig en mår på kamera.


Videoen er udviklet af (Jan Østergaard Hansen)

Ofte stillede spørgsmål relateret til mår

Har du flere spørgsmål, der drejer sig om husmåren og bekæmpelsen af dette skadedyr? I så fald kan du finde svar på nogle af de mest gængse spørgsmål nedenfor.

Hvad er en mår?

En mår er et skadedyr, som har tendens til at bosætte sig på husets loft. Her vil den blandt andet være i stand til at opbevare sin rede med unger og forårsage materielle skader ved eksempelvis at rive i loftsisoleringen. Værst af alt medfører mårens tilstedeværelse en lang række af ubehagelige støjgener, som kan resultere i søvnløse nætter for enhver beboer i huset.

Husmåren er eksempelvis tilbøjelig til at rende rundt på loftet og forårsage masser af øredøvende støj, der kan forhindre husets beboere i at sove som normalt. Problemet kan endvidere forværres gevaldigt, hvis der er tale om en hun-mår med unger, da dette kun vil resultere i yderligere støj og et større besvær med at drive moderen på flugt.

Husmåren påtager sig i stigende grad rollen som skadedyr i hele landets tættere bebyggede områder, hvilket med alt sandsynlighed skyldes de mange fordele ved at bo sådanne steder. Først og fremmest er der som regel masser af føde i nærheden, og derudover er måren ganske vant til at færdes i nærheden af menneskers dagligdagsliv.

Ligesom med de fleste andre former for skadedyr, kan husmåren udgøre et stort problem for alle og enhver. Heldigvis kan den enten fanges eller skræmmes væk ved hjælp af en lang række af fremgangsmåder, så det er langt fra en nytteløs kamp at tage op.

Hvad spiser en mår?

En mår kan spise lidt af hvert, men den er særligt glad for diverse fugle og æg. Du vil derfor med alt sandsynlighed opleve drastiske ændringer i din haves fugleaktivitet, hvis der flytter en husmår ind.

Derudover kan måren også finde på at spise blandt andet mus og rotter, hvilket jo i og for sig er en fordel for husejeren, da disse naturligvis også kategoriseres som skadedyr. Ikke desto mindre opvejer denne fordel næppe de mange ulemper, som mårens tilstedeværelse kan medføre.

Loftet vil hurtigt indeholde diverse former for fuglekadavere og lignende rester fra mårens måltider. Den har nemlig tendens til at jage føde om natten, hvorefter den finder vej tilbage til dit loft med sit bytte. Såfremt byttet er for stort til at komme ind af mårens indgang, kan den ligeledes finde på at efterlade dele af byttet ude foran indgangen.

Hvordan fanger man en mår?

Der er mange forskellige løsninger til at fange en mår, og du kan således med fordel give dig i kast med flere forskellige metoder. Ofte vil det dog være mest oplagt at opsøge professionel hjælp, da en autoriseret skadedyrsbekæmper naturligvis har bred ekspertise indenfor området.

Skadedyrsbekæmperen eller dig selv kan for eksempel vælge at opstille fælder, der har til formål at fange måren, så den enten kan slippes løs i det fri eller aflives.

Typisk forekommer det imidlertid mere hensigtsmæssigt at forsøge at fordrive husmåren, frem for at fange den. Dette kan professionelle eksperter ligeledes tage sig af, da de har adgang til giftfrie saltopløsninger, som kan drive måren på flugt. Sådanne midler kan ikke købes i håndkøb.

Slutteligt er det vigtigt at påpege, at du ikke bør forsøge at fange en mår ved at bruge gift. Dette kan trods alt ikke forsvares på moralsk vis, og samtidigt resulterer det ofte i uønskede lugtgener.

Hvordan lyder en mår?

En mår er relativt nem at genkende, da dens lyde er yderst karakteristiske. Som oftest vil du være i stand til at høre store bump og kraftige skridt, hvilket du vel og mærke ikke behøves at lytte nøje efter. Tværtimod vil støjen ikke være til at overse, hvilket i og for sig udgør én af de største problematikker ved mårens tilstedeværelse.

Det bør således ikke være svært at adskille mårens lyde fra eksempelvis rottens eller musens, da disses støjniveau er langt mere stille og forsigtigt. Endvidere gør du klogt i at tænke over, hvorvidt du kan lokalisere lydenes oprindelse. Såfremt støjen er voldsomt høj og kommer fra loftet af, er der en stor risiko for, at det er en mår. Hvis lyden omvendt kommer fra væggene, en etageadskillelse eller under gulvet er det næppe en mår, men derimod sandsynligvis rotter eller mus.

Hvordan ser en mår ud?

Husmårens kropsstruktur er aflang og slank, hvilket gør skadedyret til en kompetent jæger, når den søger ud i nattelivet for at finde føde. Samtidigt gør den smidige kropsopbygning måren til en adræt klatrer, hvilket øger dens chance for at finde en vej ind i boligen. Selv den mest stejle husmur vil netop ikke være en udfordring for en fuldvoksen husmår.

Mårens længe kan variere, men som regel bliver det pelsede skadedyr omkring 75 cm lang. Ikke desto mindre vil du sjældent støde på den i dagtimerne, da den jæger om natten og hviler sig i løbet af dagen.
Såfremt du får et glimt af måren eller lokaliserer dens tilholdssted og eventuelt dens rede, vil skadedyret imidlertid være nemt at genkende. Med det sagt, er det til enhver tid nemmere at identificere dyret ved at lytte til de lyde, det forårsager. Måren støjer netop markant, og det bør ikke være et problem at adskille dens lyde fra andre skadedyr.

Endeligt kan du også genkende en mår på dens afføring. Hvis den har bosat sig på dit loft, vil du netop være i stand til at finde ekskrementer, der snor sig og er op til 10 cm lange.

Mår på loftet – hvad gør jeg?

I første omgang er det essentielt, at du sikrer dig, hvorvidt der er tale om en mår eller et andet skadedyr. I visse tilfælde har boligejere forvekslet en mår med rotter eller mus, og da der skal væsentligt forskellige bekæmpelsesmetoder til at løse problemet, kan dette have en enorm betydning.

Såfremt du har sikret dig, at det er en mår, du har at gøre med, har du en længere række af muligheder foran dig. Du kan blandt andet forsøge at løse problemet på egen hånd ved at gøre ting, der aktivt kan være med at til at skræmme måren væk.

Her tænkes der særligt på, at du kan spille høj musik eller udsende fæle lugte fra eksempelvis hjortetaksolie. Alternativt kan du investere i din helt egen fælde eller vælge den drastiske løsning, hvor du lokaliserer mårreden og fjerner skadedyrene med dine bare hænder.

En anden løsning er at få professionel assistance, hvilket en autoriseret skadedyrsbekæmper kan stå for. Disse faglærte eksperter har utvivlsomt et væld af metoder til at fange husmåren eller drive den på flugt. I visse tilfælde kan det nemlig fremstå mere hensigtsmæssigt at skræmme måren væk end at fange den.

Under alle omstændigheder er der ikke ligefrem en mangel på mulige løsninger. Du skal derfor ikke gå i panik, hvis uheldet er ude, og du lige pludselig fra den ene dag til den anden bliver frarøvet din nattesøvn.

Læs også guiden til bekæmpelse af husmår her.

Related Articles

One Comment

  1. Hej
    Jeg har vist desværre fået en mår på loftet. Tænker naturligvis i hvordan det kan afhjælpes.
    Har med interesse læst artiklen her. Der skrives om at en mur ikke er tilstrækkeligt. Vil det sige, at den kan kravle/løbe op af en 2,20 m høj murstensmur?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close