Pindsvin

Indhold på side:

PindsvinPindsvinet er et pattedyr, som har været totalfredet i Danmark siden 1967. Der er således ikke tale om et skadedyr, selvom mange har denne fejlagtige opfattelse. Pindsvin må med andre ord ikke bekæmpes eller forveksles med skadedyr, såsom musen, rotten eller måren.

Du skal derfor aldrig forsøge at modarbejde dyrets tilstedeværelse, vil der pludselig skulle dukke et pindsvin op i din have. Tværtimod kan de små pattedyr faktisk karakteriseres som deciderede nyttedyr, da de blandt er i stand til at udrydde diverse dræbersnegle i haven.

Dertil er det et mærkbart karaktertræk, at denne dyreart tilbringer vinterhalvåret i dvale. Dette gør den ved at opholde sig i en tør og sikker rede, hvor den i resten af året samtidigt er i stand til at hvile sig om dagen og jage efter føde om natten.

Biologi og adfærd

Et fuldvoksent pindsvin kan blive helt op til 33 cm lang, hvorimod de mindste eksempler bliver i omegnen af 20 cm. Derudover lægger deres vægt på et sted mellem 800 gram og 1,5 kilo, og som navnet antyder, er de udstyret med et stort antal af spidse pigge på rygsøjlen og kroppens sider. Dette antal kan variere mellem 5.000 og hele 7.000 pigge, som til sammen udgør et formidabelt forsvarsskjold for dyrets sikkerhed.

Pindsvinet er endvidere i stand til at forsvare hele dens krop, da den i forbindelse med trusler kan finde på at rulle sig fuldkommen sammen. I så fald vil den forme sig selv som en lille kugle, der er overdækket af pigge fra top til tå.

Pattedyret lever som oftest i skovbunden, men det er som sagt ligeledes tilbøjelig til at dukke op i diverse haver over hele landet. Her mæsker pindsvinet sig gerne i alt lige fra insekter til fugleæg og nedfalden frugt. Således er både edderkopper, fugleådsler og dræbersnegle en fast del af pindsvinets kostplan.

Pindsvin-i-naturenPindsvinet tilbringer vinteren i hi, hvorefter den vågner op i foråret med en stor appetit. De mange måneder i vinterhi har nemlig medført et markant vægttab, som der efterfølgende kompenseres for i løbet af foråret og sommeren. Dernæst vil det totalfredede dyr, som i øvrigt ofte lever store dele af livet mutters alene, være klar til at parre sig. Hun-pindsvinet føder i denne forbindelse et kuld på typisk 4 eller 5 unger, som hver især vil blive kønsmodne efter et års tid. Efter dette lever de i den samme livscyklus som de andre voksne pindsvin og kan forvente en levetid på op til 5 år.

De små unger bliver født med pigge, der dog er langt blødere end de voksnes, og desuden er de gemt inde under huden i de indledende perioder af livet. Pindsvinene tilbringer det første stykke tid hos deres moder, men der går ikke længe før, at de begiver sig ud for at klare sig selv. Et enligt pindsvin i både små og store størrelser er således et ganske almindeligt syn i de danske haver, selvom man kan være fristet til at tænke, at dyret er faret vild.

Pindsvin bekæmpelse

Som allerede nævnt, er pindsvin ikke skadedyr, men derimod en totalfredet dyreart i Danmark. Af denne årsag er det naturligvis ulovligt at bekæmpe deres tilstedeværelse i haven. Det er ligeledes ikke tilladt at opbevare dem i fangenskab, da de ikke trives i sådan en tilværelse og højst sandsynligvis vil dø kortvarigt efter.

Du må desuden ikke vælge at flytte eller transportere et pindsvin væk fra din have, hvis dette er dens levested. I så fald vil dyret nemlig næppe være i stand til at genvinde overblikket over situationen, da den blandt andet mister adgangen til sin egen hule.

Derudover skal du også være varsom, hvis du har til hensigt at hjælpe dyret. Det er netop essentielt at være sikker på, om pindsvinet er i problemer eller ej. Pindsvin bryder sig nemlig ikke om at blive løftet af mennesker, og blot et enkelt unødigt løft kan forårsage skader på både krop og sjæl.

Under alle omstændigheder skal du i det hele taget være forsigtig, når det kommer til at interagere med det piggede pattedyr i din have. Visse mennesker er for eksempel glade for at fodre dyret med alt lige fra mælk til avocado, og dette kan have fatale konsekvenser for pindsvinet. Dens mave kan desværre som regel ikke tåle de madvarer, som mennesker spiser til daglig.

Sådan tiltrækker du pindsvin i haven

Pindsvin-er-total-fredet-i-DanmarkDa de er tale om et nyttedyr fremfor et skadedyr, er der masser af gode grunde til at tiltrække pindsvin til din have. Herunder er det særligt fordelagtigt, at det spiser alskens forme for insekter, kryb og dræbersnegle. Du kan desuden give dig i kast med et væld af tiltrækningsmetoder, så du har masser af løsninger til rådighed, hvis du er interesseret i at skabe et fornuftigt levested for det lille dyr.

Først og fremmest har pindsvinet brug for en god og tør rede. Dette forudsætter, at din have giver plads og mulighed for, at den kan bygge sådan én. Reden vil typisk bestå af visne blade og græs, og den vil fungere både som et hjem og et skjulested for farlige fjender, såsom ræve og hunde.

Du gør derfor klogt i at skabe gode hulrum under eksempelvis terrassen eller redskabsskuret, hvor dyret kan bygge den perfekte rede. Et alternativt yndlingssted for pindsvinet er en stor og bred busk, en fyldig hæk eller en hvilken som helst form for kompostbunke.

Hvis du har mod på det, kan du tilmed tage forberedelserne ét skridt længere. Dette gør du ved at bygge din helt egen bolig til dyret, som er lige til at flytte ind i.

Når du har fået styr på boligsituationen, kan du med fordel tænke over, hvordan pindsvinet bedst muligt kan få adgang til vand og mad. Med hensyn til vand, vil en dam eller en sø naturligvis være en kæmpemæssig fordel, men alternativt kan en madskål eller et fuglebad i den grad være mere end tilstrækkeligt.

I relation til mad, kan det ikke anbefales, at du aktivt fodrer pindsvin i din have. Du kan eventuelt lokke dem til med lidt tørfoder til killinger eller katte, men sørg for ikke at stå til ansvar for alle deres kostbehov. I stedet for kan du give dem de rette forudsætninger for at finde føde på egen hånd ved at lade store dele af haven stå uberørt. Dette giver nemlig insekter, snegle og lignende kryb rig mulighed for at trives, hvilket pindsvinet naturligvis vil nyde godt af.

Slutteligt forekommer det oplagt, at du gør en indsats for at beskytte dyrene. Dette kan blandt andet gøres ved at holde din hund på afstand. Ydermere er det en god idé at sikre eventuelle pindsvinehuler imod ræve og lignende rovdyr. Såfremt indgangen til deres rede er lille nok, vil sådanne dyr nemlig ikke have adgang til deres bytte.

Videoen her viser et pindsvin i ens have, samt hvad den gør og reagerer på mennesker.


Videoen er udviklet af dorfenschmidt

Ofte stillede spørgsmål relateret til pindsvin

Om end pindsvinet er et kendt og relativt vellidt dyr, er det langt fra de fleste, som ved specielt meget om dyrearten. Herunder kan du se svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål, der relaterer sig til emnet.

Hvad spiser pindsvin?
Pindsvinet er langt fra et kræsent pattedyr. Det spiser for eksempel både insekter, snegle og edderkopper. Derudover er fugleæg, ådsler fra døde dyr, regnorme og biller ligeledes velkendte eksempler på næring for det lille dyr. Af denne årsag kan pindsvinet på mange måder fungere som en form for støvsuger i din have, da den kan udrydde alskens former for levende organismer, som du med alt sandsynlighed ikke er specielt interesseret i at have rendende.

Hvornår går pindsvin i hi?
Et pindsvin går som oftest i vinterhi i løbet af efteråret. September eller oktober er gode eksempler på måneder, hvor de fleste af dyrene lægger sig til at hvile vinteren over. Med det sagt, kan særligt yngre pindsvin sagtens finde på at vente til november eller december med at begynde deres vinterhi.

Derudover er det værd at bide mærke i, at det ikke er unormalt for pindsvinet at vågne op et par gange i løbet af dvaleperioden. Dette kan blandt andet skyldes, at dets rede er blevet ødelagt af vind eller vejr. I andre tilfælde har hulen ikke være placeret et sted, der er varmt og tørt nok. I disse tilfælde vil dyret derfor vågne op og påbegynde bygningen af en splinterny rede, hvorefter den vil give sig til at gå i hi på ny.

Hvordan ser pindsvin afføring ud?
Afføringen fra pindsvin minder i allerhøjeste grad om rotteekskrementer. Af denne årsag tager folk ofte fejl af de to forskellige dyrearters efterladenskaber. Afføringen vil typisk være overvejende sort og bestå af aflange ekskrementer.

Under alle omstændigheder er det således en god idé at undersøge sagen nærmere, inden du beslutter dig for, hvorvidt der er tale om et pindsvin eller en rotte. De to dyr har immervæk fuldkommen forskellige karaktertræk forbundet med sig.

Må pindsvin få mælk?
Nej, pindsvin må ikke få mælk. Det har desværre længe været en udbredt skrøne, at det er en god idé at give et besøgende pindsvin mælk. Fuldvoksne pindsvin vil som regel få problemer med maven af at indtage mælk, og yngre pindsvin kan sågar gå hen og dø af det.

Dette gør sig desuden gældende for langt de fleste madprodukter, som mennesker spiser og drikker i løbet af hverdagen. Pindsvin kan ganske enkelt ikke tåle eller fordøje mange af de mad- og drikkevarer, som menneskekroppen har intet problem med at optage. Du skal derfor altid sørge for, at du ikke begår en gevaldig fejltagelse ved at stille mad eller drikke frem til de piggede smådyr.

Hvor mange unger føder et pindsvin?
Et hun-pindsvin føder et kuld på mellem 4 og 5 unger, der efterfølgende vil bruge omtrent et års tid på at blive fuldvoksne og kønsmodne. Det kan variere en hel del, hvor længe de bliver hos deres moder, og nogle begiver sig ud for at leve for sig selv i en ganske ung alder. De tager ofte afsted efter ca. 6 uger.

Det er derfor ikke mærkværdigt at støde på bittesmå pindsvin i haven, der kun vejer i omegnen af 200 gram. Pindsvinet er nemlig i det hele taget et dyr, som er vant til at være enlig og tage sig af sig selv. En lille én af slagsen er således ikke nødvendigvis faret vild – tværtimod har den muligvis blot forladt reden i et tidligt stadie af livet.

Hvor mange pigge har et pindsvin?
Pindsvin har mellem 5.000 og 7.000 pigge, på trods af dyrets relativt lille længde på mellem 20 og 33 cm. Disse pigge er ikke rejst døgnet rundt, men derimod aktiverer pindsvinet dem, når der er fare på færde. Piggene fungerer dermed som et yderst effektivt forsvarsapparat, der kan tages i brug når som helst.

Ungerne har kort efter fødslen færre pigge end de voksne. Dertil er ungernes pigge betydeligt blødere, og de er desuden gemt væk under dyrets hud.

Hvornår får pindsvin unger?
Pindsvin får som regel unger i sensommeren, da den tilbringer hele vinteren i hi og parrer sig i løbet af foråret og sommeren. Efter vinterhiet er overstået har det lille dyr som regel tabt sig en hel del. Derfor går det næste stykke tid med at genvinde den tabte vægt og styrke, hvilket leder op til parringssæsonen.

Pindsvin lever ofte størstedelen af deres liv på egen hånd, men i parringstiden vil de altid være på udkig efter en potentiel mage. Denne periode byder ligeledes på væsentlige udfordringer, da der for det første kan opstå uenigheder og deciderede kampe mellem forskellige hanner. Endvidere er parringen en besværlig proces, da hunnen skal sænke sine pigge, før at hannen kan komme til.

Efter parringen vil udelukkende hunnen være ansvarlig for at tage sig af ungerne under og efter graviditeten. Drægtighedsperioden tager omtrent en måned, og dernæst vil kuldet på typisk 4-5 unger komme til verden.

Hvad drikker pindsvin?
Pindsvin drikker vand ligesom så mange andre dyr. Det nytter derfor ikke noget at fodre dyret med mælk, frugtjuice eller lignende former for væske. Dette kan nemlig i værste fald resultere i døden og i bedste fald forstyrre dyrets krop og fordøjelsessystem.

Sørg i stedet for at give dyret en ordentlig adgang til vand. Dette kan blandt andet gøres ved at stille en skål med vand frem. Alternativt er det naturligvis en fordel at have et fuglebad, en dam eller en lille sø i haven, hvor pindsvinene selv kan komme og slukke tørsten. I så fald skal du bare sikre dig, at dyret kan komme til uden at falde i vandet.

Hvor gammel kan et pindsvin blive?
Et pindsvin lever som regel i op til 5 år, hvis det formår at holde sig væk fra sammenstød med farlige fjendeskikkelser, såsom ræve eller hunde. Samtidigt udgør andre hanner også en trussel overfor et han-pindsvin, da der i parringssæsonen kan opstå heftige kampe og rivaliseringer om hunnernes gunst. Såfremt en han eller en hun befinder sig i et levested med gode vilkår hele livet, kan dyret dog, som sagt, trives i en god håndfuld år og for eksempel dominere fødekæden i en hvilken som helst form for dansk baghave.

Hvordan ved man, om et pindsvin er i nød?
Da pindsvinet kan tage skade af eksempelvis at blive løftet unødigt, er det essentielt, at du ved, hvornår dyret reelt set er i nød.

Hvis dyret har synlige skader, såsom åbne sår, er det naturligvis et tegn på, at pindsvinet er i nød. Derudover kan det særligt være et dårligt tegn, hvis pindsvinet ligger på siden, hoster, slingrer i dens færden eller fremstår sløv. Uanset hvad, skal du altid være sikker i din sag.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close