Bananfluer

Indhold på side:

BananfluerVi har alle sammen haft den tvivlsomme fornøjelse at møde sværme af bananfluer på et sted, hvor vi egentlig ikke har lyst til at møde dem – nemlig i vores hjem. Gerne i køkkenet, som samtidig er det sted i huset, hvor du nødigt vil have skadedyr til at være.

Pludselig er de der, og selv om de små sværmende bananfluer faktisk ikke kan gøre noget, så er vi da helst fri for dem.

Mange har nok undret sig over, hvor de lige pludselig kommer fra, og i de fleste tilfælde forsvinder de da også lige så pludseligt igen, uden at du har gjort noget aktivt for at få bugt med dem.

I andre tilfælde er du nødt til at tage nogle bekæmpelsesmidler i brug for at blive fri for sværmen af bananfluer i dit hjem.

Måske har du også undret over, hvor de kommer fra, og hvor de pludselig forsvinder hen.

Information om bananfluen

Man kunne godt tro, at en bananflue er en bananflue. Det er den jo i og for sig også, men der findes faktisk ret mange forskellige arter af dem. Der findes omtrent 600 arter, så der er sådan set tale om en ret stor familie.

Heldigvis er der kun et par stykker af dem, der kan finde på at søge ind i vores huse for at slå sig ned der.

En bananflue er meget lille, men du kan dog sagtens se den med det blotte øje. En voksen bananflue måler 3-4 mm, og de er gulbrune i farven. De minder faktisk om en almindelig stueflue, når man lige ser dem. De er bare meget mindre og kommer gerne i flok.

Måden, de flyver på, er dog markant anderledes. De nærmest svæver roligt i luften. De er derfor en del nemmere at klapse i luften end både en stueflue eller en spyflue.

Bananfluens formering

Larverne er omkring 4-5 mm lange og hvide. Deres pupper er små og brune og minder om et kommenfrø. Hunnen lægger sine 25 æg i døgnet. Disse æg skal kun ligge i et døgns tid, inden de klækker, og de små blege larver søger ned i vores mad. Det det tager kun ungen 3-4 dage at blive voksen, og de behøver ikke mere end 24 timer for selv at kunne lægge æg.

De har ikke noget problem med at yngle hele året rundt, når de opholder sig indendørs i stuetemperatur. Så der er ikke noget at sige til, at de holder meget af vores opvarmede huse, hvor de har gode levevilkår og gode muligheder for at formere sig med stor hast.

Biologi og adfærd

Biologi og adfærd af bananfluerDet kunne jo godt se ud som om, at bananfluen bor i frugtskålen, når vi møder den derhjemme. Det er jo typisk der, vi opdager den og dens artsfæller. Det sker især, når noget af frugten er blevet lidt stødt eller måske lidt mere rådden.

Det er nærliggende at have den teori, at bananfluerne kommer med den indkøbte frugt hjem i frugtskålen.

Men det forholder sig faktisk sådan, at bananfluerne bor i vores hjem, uden at vi lægger mærke til dem. Det vil sige, at de bor her længe inden, at du får indkøbt frugten og lagt det i skålen eller på fadet. De holder meget af at bo i for eksempel potteplanter, hvor der er lunt og fugtigt. Det er lige noget for dem. De kan også godt slå sig ned i brusekabinen eller andre steder, hvor vand og fugt optræder.

Når bananfluerne så får færten af, at der er noget lækkert smågæret frugt eller noget eddikeholdigt eller lignende i farvandet, så skynder de sig hen til det og får lagt sine æg i frugtens gærceller eller i den eddikeholdige mad eller væske.

Dens korte formeringstid betyder så, at der bliver en større sværm i og omkring frugten eller lignede i løbet af ganske kort tid.

Derfor ser det hurtigt ud som om, at sværmen eller larverne, der skal blive til sværmen, var i frugten, inden den kom ind i dit hjem.

Bekæmpelse

Selv om bananfluerne ikke i sig selv er farlige, så bryder vi os jo ikke ligefrem om, at de lægger æg, små mørke pupper og maddikeagtige larver i vores mad. Og særligt hyggeligt er det jo ærligt talt heller ikke med sværme af bananfluer i hele eller dele af hjemmet.

Du kan dårligt forhindre, at de kommer ind i dit hjem, men du kan godt gøre noget for at forhindre, at angrebet bliver så voldsomt, og du kan også godt gøre noget aktivt for at bekæmpe dem, hvis mængden og hyppigheden er blevet alt for store.

Hvis du sørger for at smide den halv- eller helrådne frugt ud med det samme, så vil der ikke gå længe, før bananfluerne trækker sig tilbage igen.

Har du haft nogle glemte frugter liggende i længere tid, så vil antallet af bananfluer selvfølgelig være tilsvarende højt. Så er det ikke nok bare at lade tiden gå.

Smid straks frugten ud.

Herefter er opgaven at give fluerne noget andet, som de kan tiltrækkes af. Ud over gæringslugten, så vil de blive tiltrukket af eddike, vin eller marmelade. Arranger en skål eller et glas sådan, at der er en af disse lokkemidler i, og at fluerne får svært ved at komme ud derfra.

Det kan være, at de drukner i væsken, eller du kan bore små huller i, der gør det muligt for bananfluerne at komme derned, men vanskeligt at komme op derfra igen. Det er en ganske effektiv bananfluefælde. Se videoen længere nede i artikel for netop sådan en fælde!

På den måde vil du i løbet af kortere tid kunne få bugt med de små fluer. Det burde ikke være nødvendigt at sætte ind med skrappere midler, når bananfluer skal bekæmpes. Er angrebet så stort, at det kræver kemikalier, så kan det fås. Den slags bør selvfølgelig minimeres, men det kan jo være så slemt et angreb, at det må anses for at være en nødvendighed.

Forebyggelse

En bananflue paå et bladFrem for at skulle til at bekæmpe de små irriterende bananfluer så er det meget lettere at gøre alt, hvad du kan for at forebygge et angreb.

Det betyder, at du bør sørge for, at den friske frugt, som du bærer ind i dit hjem, ikke ligger fremme.

Selv om det er super lækkert og indbydende med frugten liggende i en skål eller i et fad, så virker det som en stående invitation for alle de bananfluer, der gemmer sig i dit hjem, til at komme til barselsgangen.

Ud over at forhindre bananfluerne i at invadere din frugtskål, så er der jo også andre steder, som kan være attraktive for dem at lægge æg i. Det er fugtige steder, der kan gære. For eksempel bør rester af vin, øl, mælk, asieglas og syltetøjsglas og lignende bæres ud af huset med det samme. Opvask med mad- og væskerester skal ikke stå fremme natten over.

Især om sommeren vil der være mange muligheder for gode ynglesteder i og omkring hjemmet.

De fleste sorterer affald, og i den forbindelse skal du tænke på at minimere mulighederne for, at bananfluerne kan yngle i det organiske affald. Sørg for, at affaldet er lukket til, og sørg for at få båret affaldet ud af hjemmet så hurtigt som muligt.

Det handler i bund og grund om at sørge for, at der ikke er ideelle ynglesteder for bananfluerne. Som i alle andre tilfælde er det klart meget nemmere at forebygge end at bekæmpe.

Ofte stillede spørgsmål om bananfluer

Der kan være mange spørgsmål i forhold til bananfluer. Her stilles og besvares nogle af dem.

Hvor lever bananfluerne?
Langt de fleste bananfluer lever i naturen og vil på ingen måde genere dig. De er en af naturens skraldemænd, og udfører deres vigtige job, uden at du mærker noget som helst til det.

Ud af de omtrent 600 arter af bananfluer er det kun et par stykker, der synes om at leve i eller omkring en menneskebolig.

Selv om disse arter har tilpasset sig livet i en opvarmet bolig, så har vi ikke accepteret deres tilstedeværelse. Men de trives fint der, selv om du sikkert ikke er så vild med tanken.

I modsætning til, hvad mange tror, så bliver bananfluer ikke båret ind i hjemmet via de frugter, der ender i frugtskålen eller på frugtfadet.

Bananfluerne er allerede i hjemmet. De trives i fugt, og de vil derfor findes på steder i hjemmet, hvor fugtigheden er høj. Det kan være i potteplanterne eller i eller omkring vandhaner, brusekabiner eller afløb.

Hvad laver bananfluerne i vores mad?
Bananfluer ses ofte i nærheden af visse madvarer. Det er typisk mad, der er i en vis form for gæring eller indeholder eddike. Det kan for eksempel være: frugt, eddike, vin, øl, saftevand, ketchup eller lignende.

De bruger disse områder til at lægge æg i. Som alle levende arter er bananfluer programmeret til at formere sig. De lægger æg, og de æg lægger de allerhelst i nævnte madvarer.

Derfor bliver de tiltrukket af stødt frugt, rester i glas eller lignende områder, der kan indeholde disse typer af madvarer.

Hvordan er bananfluens cyklus?
En bananflues cyklus er ganske kort. I løbet af 24 timer er den selv i stand til at lægge æg. Da den kan lægge omkring 25 æg i døgnet, så kan det meget hurtigt blive til rigtig mange bananfluer.

Derfor er det en rigtig god idé at sørge for, at fluerne har så få og så ringe muligheder for at lægge æg i dit hjem som overhovedet muligt.

Bananfluer hygger sig på en appelsinBananfluer hygger sig på en appelsin

Er bananfluer skadelige?
Når bananfluer regnes for at være skadedyr, så er det ikke fordi, de som sådan er skadelige. De kan ikke bide, de er ikke giftige og de er ikke på anden måde farlige.

Det er mere fordi, de lægger æg i vores mad, og vi bryder os ikke om, at der ligger æg og lever larver i den mad, som vi skal spise.

Derfor bør vi sørge for at gøre, hvad vi kan for at forhindre bananfluerne i at formere sig alt for meget – og slet ikke i vores mad.

Fluerne kan også være bærere af stoffer, som stammer fra andre hel- eller halvfordærvede madvarer.

Hvordan kan antallet af bananfluer holdes nede?
Du kan ikke nødvendigvis forhindre bananfluer i at tage ophold i din bolig. De trives i fugt, og der vil altid være områder i boligen, hvor fugt er nærmest permanent.

Du kan selvfølgelig undlade at indrette dig med potteplanter, og dine vådområder som køkken og badeværelse kan du sørge for, er så tørre som mulige. Men ikke engang de forholdsregler kan med 100 % sikkerhed forhindre bananfluer i at tage bo i dit hjem.

Desuden kan du undlade at have frugt stående i køkkenet eller i stuen. Læg frugten og grøntsagerne direkte i køleskabet, så holder de længere, og så bliver de ikke så let angrebet af bananfluer.

Du bør også undlade at have rester af saftevand, øl, vin, eddike, asier, syltede agurker, ketchup og så videre stående på køkkenbordet eller andre steder. Det vil nemlig tiltrække bananfluerne.

Disse midler kan faktisk bruges effektivt i kampen mod bananfluerne. Brug dem i nogle fælder.

Lad ikke øvrigt køkkenaffald stå utildækket i længere tid. Det skal lukkes til, så de små bitte bananfluer ikke kan komme til det, og så skal det ud af hjemmet så hurtigt som muligt.

Det siges også at have en gavnlig effekt at have en basilikumplante eller en eukalyptusplante stående. Deres lugt skulle være temmelig ubehagelig for bananfluer.

Tænk i det hele taget på ikke at invitere bananfluerne til at stifte familie i dit hjem.

Hvordan kan angreb af bananfluer bekæmpes?
Er skaden sket, og har du sværme af bananfluer, som ikke umiddelbart er til at holde ud eller at håndtere, så må der mere effektive midler til.

Prøv først med nogle fælder, som beskrevet ovenfor, og er det heller ikke nok, så kan du lede efter, om der eventuelt skulle være gemt eller glemt et stykke frugt eller lignende et sted i køkkenet, i skoletasken eller hvor, du kan se, at de små fluer holder til.

Giver intet af dette pote, kan du få et middel, som sprayes med. Det skal nok gøre det af med sværmen.

Video på en Bananfluefanger

Døjer du med bananfluer og ikke ved hvordan man ellers kan slippe af med den, så findes der en utrolig nem metode med nogle få ingredienser som du sikker allerede har liggende hjemme. I videoen vil du se hvad og hvordan man kan lave en smart fælde for de irriterende fluer.


Videoen er produceret af Signe Pank

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close