Væggelus

Indhold på side:

VæggelusVæggelus er et velkendt medlem af tægefamilien, der primært er berygtet for at bestå af blodsugende insekter. Altså karakteriseres væggelus som skadedyr, da de kan forårsage mærkbare gener og skader på både krop og sjæl. For det første kan deres bid resultere i nævneværdige fysiske gener og skader, og dernæst kan deres tilstedeværelse gå udover det mentale overskud og dermed søvnkvaliteten og mængden af søvn.

Af denne årsag må og skal væggelus således bekæmpes, så snart deres tilstedeværelse bliver opdaget. Det gælder nemlig om at være så hurtigt ude som overhovedet muligt, så det bliver nemmere at få rådet bod på problemet. Der er immervæk tale om én af de værste former for skadedyr, som kan findes på dansk jord.

Bekæmpelsesprocessen kan sagtens ende med at bestå af en lang og sej kamp, men der er ikke nogen alternativ vej udenom. Det er ganske enkelt ikke muligt at have en normal tilværelse, hvis de små kryb har erobret dele af dit hjem.

Biologi og adfærd

Væggelus er vingeløse insekter, der har en længde på omtrent 1 cm. De er rødbrune og bemærkelsesværdigt flade, såfremt det er et stykke tid siden, at de har indtaget nyt blod.

Som sagt, lever væggelus udelukkende af menneske- eller dyreblod, hvilket er den primære grund til, at de udgør en trussel og et problem for enhver boligejer, der er uheldig nok til at komme i kontakt med dem.

Denne type skadedyr er aktive om natten, og de vil derfor forsøge at få næring fra sovende mennesker, når de kan komme til det. Deres bid er særligt genkendelige, fordi de består af to separate bid ved siden af hinanden. Det ene fungerer som indgang for væggelusens gift, hvorimod det andet benyttes til at suge blod fra.

Væggelus biologi og adfærdVæggelus har som udgangspunkt en forventet levetid på et års tid, og i løbet af denne tid går insektet gennem en hel del forskellige livsstadier. Efter udklækningen udvikler skadedyret sig i fem separate nymfestadier, før den endeligt bliver en fuldvoksen og kønsmoden væggelus. Det tager dog kun lidt mere end en måned efter udklækningen, før at dyret er i stand til at suge blod på egen hånd.

Som voksen lægger hun-væggelus typisk 4-5 æg om dagen, så antallet af æg og voksne lus kan hurtigt komme til at vokse kraftigt. Æggene placeres som oftest steder, der ikke er tilgængelige for mennesker, hvilket gør det utænkeligt, at du kan skille dig af med æggene blot ved at rengøre hjemmet. Disse steder inkluderer for eksempel smalle revner og sprækker.

Denne form for lus spredes som regel via rejsendes ophold i Danmark og danskernes egne udflugter til udlandet. Væggelus var ellers førhen så småt blevet totaludryddet i det danske, men det har siden da ændret sig drastisk. Dette forekommer åbenlyst, da turismen og rejsefeberen på verdensplan aldrig har været større og mere omfattende, end den er i øjeblikket.

Ét eller flere bid fra væggelus kan medføre væsentlige gener og problemer for dem, der bliver ramt af skadedyrets behov for blod som næring. Biddene vil ofte kunne ses i forlængelse af hinanden, hvor de danner en form for klynge af mærker.

Mennesker reagerer vidt forskelligt på væggelusens bid, men i mange tilfælde vil de ramte individer opleve ubehag og smerter. Det eller de pågældende steder på kroppen, der er blevet bidt, vil svulme op, og området vil blive belastet af en chikanerende kløe. Endvidere kan biddene i visse tilfælde udvikle sig til blistre eller sågar nældefeber.

Således er der god grund til at få gjort noget ved problemet i det øjeblik, hvor der enten kan lokaliseres lus, eller hvor der er god grund til at mistænke væggelusen for at have inviteret sig selv ind i dit hjem.

Væggelus bekæmpelse

Det er svært at slippe af med væggelus på en hensigtsmæssig måde, hvis du insisterer på udelukkende at klare bekæmpelsesprocessen egenhændigt. Væggelus er netop ikke specielt nemme at håndtere, og du risikerer desuden at gøre med skade end gavn, hvis du ikke har professionel erfaring med skadedyrsbekæmpelse.

Derfor kan det med sikkerhed kun tilrådes, at du opsøger hjælp hos et autoriseret skadedyrsbekæmpelsesfirma. På den måde sikrer du dig, at opgaven bliver varetaget af eksperter, der kan deres kram og har prøvet kræfter med lignende udfordringer mange gange før.

Fagfolkene har som regel flere forskellige metoder til at bekæmpe skadedyrsproblemet. For det første vil de i mange tilfælde gøre brug af en speciel form for mikrokapsler, der tages i brug af flere omgange i løbet af gentagende intervaller på op til et par uger eller tre.

Mikrokapslerne medfører ikke mærkbare gener for dig eller de resterende mennesker i din husholdning, så i kan sagtens være til stede, mens arbejdet bliver udført.

En anden metode, der også jævnligt tages i brug, er såkaldte varmebehandlinger. Disse finder sted uden brug af gift og har til formål at udrydde væggelusene ved hjælp af varme, da der er grænser for, hvad insekterne kan holde til.

Det er dog ligeledes vigtigt, at du selv gør en aktiv indsats for at hjælpe de professionelle eksperter. De vil med garanti videregive alle de vigtige informationer, du kommer til at få brug for, men det kan ikke skade at have styr på det basale fra starten af.

For eksempel er det essentielt, at du ikke inviterer gæster på besøg med henblik på, at de skal overnatte hjemme hos dig. Samtidigt skal du også helst forsøge selv at undgå overnatninger andre steder. På sådan vis bliver problemet nemlig nemt og hurtigt spredt til andre mennesker, husstande og lokationer.

Ydermere kan det problematisere bekæmpelsesprocessen, hvis du vælger at sove andre steder end dit normale soveværelse. På den måde kan du netop forårsage to problemer. Først og fremmest kan det være med til at sprede skadedyrene ud til andre dele af boligen, og dernæst kan det også ende med at forhindre væggelusenes livscyklus i at forløbe normalt.

Ovenstående fremstår ved første øjekast måske ikke så slemt, men det kan det i den grad sagtens vise sig at være. Det bliver netop automatisk sværere at bekæmpe insekterne, hvis de ikke fortsætter med at leve deres almindelige liv. Fuldvoksne væggelus kan eksempelvis formå at leve adskillige måneder og helt op til et år uden at indtage nyt blod.

Væggelus forebyggelse

Når det kommer til at forebygge mod væggelus, gælder det i særdeleshed om at være klar over, hvad der skal til. Ellers får du immervæk næppe meget ud af dine anstrengelser.

Mange kan for eksempel være tilbøjelige til at forbinde tilstedeværelsen af væggelus med et spørgsmål om god eller dårlig hygiejne. Dette er dog som regel ikke specielt relevant, da skadedyrene kan dukke op hvor som helst og når som helst. Som allerede nævnt, er det således heller ikke et skadedyr, som bare lige kan rengøres væk.

Hvis du er bange for at få væggelus, forekommer det oplagt at fokusere på den måde, som skadedyrene som regel spredes: nemlig ved hjælp af overnatninger fremmede steder.

Såfremt du lige er kommet hjem fra en overnatning, hvor du har mistanke om, at der har været væggelus, skal du sørge for at handle med det samme. Dette gør du ved at putte alt dit medbragte tøj i vaskemaskinen og din bagages resterende indhold i fryseren. Væggelus bryder sig netop hverken om temperaturer, der enten er ekstremt varme eller kolde.

I videoen er kan du se hvordan væggelus ser ud, hvor man kan finde dem og hvad der skal til for at komme dem til livs. (Videoen er på engelsk.)


Videoen er udviklet af (Howdini)

Ofte stillede spørgsmål relateret til væggelus

Her kan du se svarene på nogle af de spørgsmål, der bliver stillet allermest i forbindelse med væggelus.

Hvad er væggelus?
Væggelus er en vingeløs, blodsugende tægeart, der i stigende grad ses rundt omkring i de danske soveværelser. Dens bid kan forårsage store gener og smerter for enhver, som de små kryb udser sig som bytte. Således er der i den grad tale om et skadedyr, som du gør klogt i at bekæmpe og forebygge mod.

Det nytter ikke noget at lade væggelusene være i fred, da de hurtigt stiger i antal og trives med at indtage blod om natten, når husstandens medlemmer lægger sig til at sove. Ydermere er det sjældent en god idé at stå for hele bekæmpelsesprocessen på egen hånd, da dette potentielt set kan gøre situationen værre. Med andre ord er den mest sikre løsning med sikkerhed at få professionel assistance til at bekæmpe væggelusene.

Væggelus var for en snes år siden faktisk ikke langt fra at blive komplet udryddet i Danmark. Stigende indenrigs- og udenrigsturisme har dog medført, at deres tilstedeværelse er blevet udbredt over hele landet. Det er nemlig ofte i forbindelse med hotelophold eller lignende overnatninger i fremmede egne af verden, at væggelusene spreder sig via tøj og lignende bagage.

Det kan være svært at have at gøre med denne problematiske form for skadedyr, da de næppe vil give op uden en kamp. Derfor kan en professionel skadedyrsbekæmper være nødvendig, hvis du ønsker at få styr på sagen, inden problemet eskalerer og forværrer din dagligdag.

Hvordan ser væggelus bid ud?
Væggelus bidSå snart man oplever at få et bid eller et stik fra et eller andet, er det ofte en kamp at få identificeret, hvad der står bag. Et bid fra væggelus er dog særligt karakteristisk, da det består af to separate stik, der placeres lige op ad hinanden. Væggelusen suger blod fra det ene bid og pumper gift ind i det andet.

Med det sagt, vil du næppe være i stand til at se sådanne detaljer med det blotte øje. Derimod kan du kun identificere bidet ved at bruge en lup, som for eksempel læger benytter sig af.

Udover at der er tale om en form for dobbeltbid, placerer væggelusen ofte flere forskellige bid langs hinanden, så der dannes en reel klynge af stik. Dette kan potentielt set ramme stort set hele kroppen, men det er ofte armene, benene eller maven, der står for skud.

Om end det ikke altid er tilfældet, vil det ofte være kvinder eller børn, som de små skadedyr vælger at suge blod fra først.

Hvor kommer væggelus fra?
Væggelus stammer oprindeligt fra Egypten samt dele af Asien, hvor de har eksisteret i utallige tusinder år. De blev først identificeret på dansk jord i løbet af 1600-tallet, da danskernes boliger efterhånden havde opnået et mere tørt og varmt indeklima, hvilket gjorde det nemmere for væggelusene at opholde sig i landet.

I disse dage fokuseres der særligt på, hvordan væggelus formår at sprede sig. Dette er nemlig relativt simpelt og nærmest umuligt at undgå på landsplan eller for den sags skyld verdensplan. Turisme er trods alt mere udbredt end nogensinde før, og derfor bliver skadedyret konstant spredt udover hele kloden.

Et ophold på et hotel, vandrehjem eller lignende overnatningssted kan hurtigt resultere i, at deres tilstedeværelse udbredes til dit eget hjem. Derfor er det altid værd at være opmærksom på, hvor du har sovet henne på dine rejser. Det kan netop nemt blive en hård kamp at få udryddet væggelusene, og deres bid kan både medføre fysiske smerter og psykiske gener.

Hvordan ser væggelus ud?
Væggelus er ligesom de fleste andre insekter, der kan ses i et almindeligt dansk hjem, ganske små. De har ingen vinger, er rødbrune og som oftest i omegnen af 1 cm lange.

Du vil dog sjældent støde på væggelusene om dagen, da de gemmer sig steder, hvor mennesker ikke kan komme i nærheden af dem – typisk snævre sprækker og revner. Her lægger de ligeledes deres æg, der derfor heller ikke er nemme at få øje på. Endeligt er væggelusen aktiv om natten, da den her har rig mulighed for at indtage tilstrækkeligt med blod fra boligens sovende beboere.

Væggelus vil derimod som regel være nemmere at identificere ved at lægge mærke til de bid, som de forårsager. Alternativt kan det sagtens tænkes, at du støder på bittesmå, sorte ekstrementer i blandt andet hjørnerne af din madras, hvis de har bosat sig i dit soveværelse.

Hvilken slags insekter er væggelus?
Væggelus er en del af tægefamilien. Altså er der tale om et blodsugende insekt, som ikke er alsidig med hensyn til dets kostindtag. Derimod vil de små insekter altid forsøge at få næring i form af blod.

Dette placerer vel og mærke skadedyret i den kategori af insekter, som kan gøre skade på mennesker. Mange andre insekter kan trods alt udelukkende forårsage materielle skader i det hjem, som de har valgt at bosætte sig ind.

Ydermere er de en art af vingeløse insekter, så de vil sjældent være at finde oppe i øjenhøjde med opretstående mennesker. De holder tværtimod til i nærheden af menneskers sovesteder og kommer frem om natten for at opsøge føde, når menneskerne lægger sig til at sove.

Hvordan smitter væggelus?
Med hensyn til diverse sygdomme, er det ikke noget kendskab til sager, hvor væggelus har været med til at sprede en form for smitte. Selve problematikken i at blive bidt af skadedyret er således ikke, at du skal frygte en eller anden ukendt sygdom. Derimod udgør biddet blot en ubehagelig gene, da det både kan finde på at klø og svi og i slemme tilfælde lede til nældefeber eller blistre.

Når det kommer til, hvordan selve væggelusene bliver smittet fra et sted til et andet, er det særligt gennem tøj, kufferter, tasker og sengetøj. Derfor er det ofte i forbindelse med rejser til udlandet eller sågar andre steder i Danmark, at væggelusene får mulighed for at flytte sig fra en lokation til en anden.

Væggelus trives derfor i allerhøjeste grad i disse dage, da der er masser af både indenrigs- og udenrigstrafik. Og der skal ikke mere til end en enkelt nat i et fremmed hotelværelse, for at det pågældende overnatningssted kan ende med at føre smitten videre til din bagage og ultimativt dit hjem.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close