Mus
Indhold på side:
Betegnelsen, mus, dækker over en lang række af forskellige musearter. Det er dog primært tre forskellige former for mus, som potentielt set kan volde husejere problemer og derfor karakteriseres som skadedyr. Disse går under navnene husmus, halsbåndmus og rødmus, hvoraf det primært er de to førstnævnte, som for alvor kan formå at trives og formere sig over en længere periode indendørs.
En fællesnævner for de tre slags mus er dog, at de alle er små, pelsede dyr med en kropslængde på mellem 8 og 13 cm og med en dertilhørende hale. De er derfor umådelig dygtige til at komme ind i enhver form for bygning eller hus, hvilket kan skabe store problemer for boligejerne.
Denne type skadedyr kan nemlig både forårsage materielle og sundhedsmæssige skader. Mus har det netop med at gnave i alt lige fra møbler til elektriske installationer, og derudover udgør de en smittefare, da de kan finde på at efterlade deres efterladenskaber i køkkenets fødevarer.
Biologi og adfærd
De fleste mus trives ofte i naturen, men særligt husmusen og halsbåndmusen søger indendørs, når nattetemperaturerne i kølvandet på sommerens afslutning bliver for kølige. Dertil har de som regel ikke problemer med at finde en indgang til boligen, da de ikke blot er små, men samtidigt utroligt smidige og kompetente til at klatre. Et hus skal således ikke have mere end blot en lille sprække eller revne for, at skadedyrene kan finde en vej ind.
Det kan ofte være svært at lokalisere eventuelle mus i dit hjem, da de som regel ikke afslører deres tilstedeværelse ved at løbe rundt omkring midt ude i boligen. Derimod vil de som oftest holde sig langs væggene og formere sig i dele af huset, som næppe er lettilgængelige for et menneske.
Med hensyn til de forskellige arters regelmæssige levetid, er der væsentlige forskelle. Samlet set kan de fleste af de mus, der anses som skadedyr, dog som minimum leve i par år.
Endvidere kan for eksempel husmusen formå at parre sig op til 6 gange i løbet af året, der vel og mærke resulterer i mellem 4-8 unger per kuld. De kan derfor hurtigt manifestere deres tilstedeværelse og dominans i de afsides kroge af din bolig.
De tre musearter indtager mange af de samme fødetyper, men eksempelvis halsbåndsmusen spiser ca. 6 gram føde om dagen, hvorimod husmusen kun indtager ca. 3 gram. Kosten kan bestå af et hav af forskellige næringskilder, men særligt produkter med frø og korn står højt på ønskelisten. Ikke desto mindre trives mus ganske fint med at indtage sæberester, stearinlys og enhver tænkelig form for fødevare. Ydermere har de, som sagt, tendens til at gnave løs i alskens former for møbler og elektriske installationer. Dette kan særligt udgøre et problem, hvis der er tale om isoleringen af ledninger.
Slutteligt vil det ofte være muligt at se tydelige tegn på deres tilstedeværelse i hjemmet, da de hyppigt efterlader synlige ekskrementer og urin i diverse skabe og skuffer med madvarer. Altså kan de i værste fald udgøre en sundhedsskadelig fare, hvis du ikke opdager, at din mad er blevet fordærvet af mus.
Mus bekæmpelse
Lovmæssigt, er du ikke forpligtet til at bekæmpe tilstedeværelsen af mus, såfremt problemet skulle opstå i dit hjem. Ikke desto mindre er det naturligvis ikke hensigtsmæssigt at lade skadedyrene trives indendørs, da de kan forårsage store problemer for dine materielle ejendele, elektriske systemer og de madvarer, som udgør din daglige kost.
Du har heldigvis en lang række af gode muligheder for at få gjort noget ved sagen, så du kan få udryddet truslen fra uindbudte og uønskede mus.
For det første kan du starte med at forebygge deres muligheder for at komme ind i hjemmet. Som allerede nævnt, er dette nærmest umuligt, da de blot har brug for en ganske lille revne eller sprække i husets facade. Ikke desto mindre gør du klogt i at sætte en stopper for de allermest tydelige muligheder, som de nu engang har. Du kan for eksempel drage fordel af at montere en rist eller et metalnet de steder, hvor huset er udstyret med en ventilationsåbning.
Dernæst kan du sikre dig, at diverse rørgennemføringer er, som de skal være, og endeligt kan det sagtens betale sig at fjerne eventuelt fuglefoder fra jordoverfladen i haven. Da de altædende mus nemlig særligt er glade for frø og korn, kan dette immervæk være startskuddet til, at de finder et nyt hjem i din bolig.
Med hensyn til at bekæmpe mus, der allerede har fundet vej ind i huset, har du ligeledes et hav af mulige fremgangsmåder. Først og fremmest er det særligt fordelagtigt at investere i en form for fælder.
Der findes for eksempel fælder, som gør det muligt at fange musene i live, så de dernæst kan slippes fri ude i naturen. Derudover kan du også vælge at anvende en smækfælde eller en el-fælde. Smækfælden vil som regel resultere i en hurtig og øjeblikkelig død til den mus, der forvilder sig i nærheden af den. El-fælden har ligeledes til formål at aflive musen med det samme, hvilket den gør ved hjælp af et elektrisk stød.
Da mus, som sagt, er mest tilbøjelige til at bevæge sig ude langs kanten af væggene, giver det som regel bedst mening at placere dine fælder der. I det hele taget kan det dog kun betale sig at investere i et par fælder og ikke bare en enkelt, da dette højner din chance for at få succes på ganske kort tid.
De forskellige fælder skal naturligvis suppleres med en form for lokkemad, der særligt er effektiv, hvis den har en kraftig og tiltrækkende duft. En stærk spegepølse vil således være et fornuftig bud på et madprodukt, som med fordel kan anvendes som lokkemad.
Slutteligt kan det som udgangspunkt ikke anbefales at bruge gift, da dette helst bør undgås. Prøv dig i stedet frem med nogle af de andre metoder til forebyggelsen og bekæmpelsen af mus, da gift blandt andet kan forårsage ubehagelige lugtgener.
Forskellige arter af mus
Som allerede nævnt, er der tre forskellige arter af mus, som du bør være opmærksom på. Det er netop henholdsvis husmusen, halsbåndmusen og rødmusen, der potentielt set kan finde på at opholde sig indendørs i din bolig.
Husmusen lever rundt omkring i hele landet og kommer i to forskellige varianter. Den ene variant er mørkegrå over hele linjen, hvorimod den anden har en lysegrå underside, foruden dens mørkegrå hoved og ryg. Begge arter kan blive op til 9 cm lang, hvis du kun måler kropslængden og ikke medregner halen. Husmusene flytter særligt indendørs i september, når sommeren for alvor er ovre, og temperaturerne er begyndt at dale kraftigt. Dertil er det et sjældent tilfælde, hvis du finder en husmus, der forsøger at tilbringe vinteren udendørs.
Halsbåndmusen er nem at adskille fra husmusen, da den er mørkebrun på ryggen og hovedet og kridhvid på undersiden af kroppen. Den har desuden fået sit bemærkelsesværdige navn ved at være udsmykket med et lille, brunt bånd på den ene side af forbenene. Derudover er halsbåndmusen betydeligt større end husmusen, da dens hoved og krop kan blive helt op til 12 cm lang. Halsbåndmus er dog ikke lige så tilbøjelige til at søge indendørs, da de foretrækker at bo i skov- eller parkområder. I løbet af november og over vinteren vil mange af dem ikke desto mindre begive sig indenfor i varmen.
Som nævnt tidligere, er rødmusen modsat de to andre musearter ikke lige så rustede til at trives i en indendørs bolig. Dens pels er kendetegnet ved at have en letgenkendelig rødbrun nuance, den har en kortere hale end dens to modparter, og kropslængden kan spænde mellem ca. 8 og 13 cm. Rødmusen vil sjældent have nogen intention om at tilbringe store del af året indendørs, men den kan i visse tilfælde finde på at forvilde sig ind i dit hjem.
I denne video vil manden Shawn demonstrere en fantastisk musefælde. Han har mange andre video med andre musefælder samt hvad man skal gøre for at komme mus til livs. (Videoen er på engelsk).
Videoen er udviklet af (Shawn Woods)
Ofte stillede spørgsmål relateret til mus
Nedenfor kan du finde nogle af de allermest udbredte spørgsmål, der relaterer sig til mus, med dertilhørende besvarelser.
Hvad spiser mus?
Der er nærmest ingen grænser for, hvad kosten for en mus kan bestå af. De gnaver nemlig løs i mere eller mindre alt, de kommer i nærheden af. Diverse madvarer og produkter med korn eller frø er dog nogle af de mest foretrukne næringskilder. Dernæst anvender de ofte alt lige fra sæberester til stearinlys som næring. I værste fald kan dine elektriske installationer, såsom ledningsisolering, stå for skud.
Under alle omstændigheder er mus ikke ligefrem kræsne, og de vil derfor være i stand til at finde noget at spise i ethvert hjem. Det er dermed noget nær utænkeligt, at du kan formå at afskære dem fra alle deres forskellige kilder til føde. Derimod er det blandt andet ved at lokke dem med lokkemad og fælder, at du kan fange dem.
Hvordan slipper man af med mus?
Det kan kun anbefales, at du som boligejer gør en aktiv indsats for at forebygge musenes tilstedeværelse. Altså gør du klogt i at holde musene ude af huset, selv før de reelt set er blevet et problem på din dagsorden. Du kan blandt andet begrænse deres adgang til boligen ved at aflukke diverse ventilationsåbninger med metalnet eller riste.
Når det kommer til at bekæmpe mus, der allerede har bosat sig indendørs, kan du særligt få succes ved at anvende fælder. Du kan investere i henholdsvis smækfælder, el-fælder eller fælder, der fanger musene i live. Fælderne skal efter montering udstyres med en madvare, der lugter kraftigt, såsom spegepølse.
Det kan som oftest ikke tilrådes at gøre brug af gift, da dette medfører nogle mærkbare risici. Først og fremmest kan du komme til at opleve store gener i forbindelse med grimme lugte.
Hvad kan mus ikke lide?
For at forebygge mod mus og bekæmpe deres tilstedeværelse i dit hus, forekommer det naturligvis oplagt at undersøge, hvad mus ikke kan lide.
Med hensyn til kost er mus dog, som sagt, mere eller mindre altædende, så det er nærmest umuligt at forhindre dem i at finde føde indendørs. Derimod bryder de sig naturligvis ikke om diverse fælder og gifttyper, som bliver anvendt til at bekæmpe dem.
Paradoksalt nok, vil musene ofte ende med at lade deres liv grundet noget, de holder utroligt meget af: netop de kraftige og tiltrækkende dufte, som kommer fra den lokkemad, der tilkobles fælderne.
Endeligt vælger de fleste af de mus, der søger indendørs, at bosætte sig i varmere omgivelser gennem efteråret og vinteren. Dette skyldes selvfølgelig, at kolde temperaturer og en mangel på tilstrækkeligt med føde udendørs, kan forårsage problemer for deres eksistens.
Mus på loftet – hvad gør man?
Hvis du har mus på loftet, skal du foretage dig fuldkommen de samme ting, som der anbefales i forbindelse med enhver anden form for musetilstedeværelse. Altså giver det særligt god mening at investere i nogle kvalitetsrige fælder, som forhåbentligt kan være med til at råde bod på problemet.
Samtidigt skal du forsøge at finde frem til, om de opholder sig i andre dele af huset. Såfremt de har indfundet sig i køkkenet for eksempel, skal du sørge for at kassere alle de madvarer, som de potentielt set har været i nærheden af. Deres efterladenskaber kan nemlig resultere i, at du bliver smittet med diverse sygdomme.
Endvidere forekommer det oplagt at få aflukket eventuelle sprækker og huller, som musene kan have anvendt som indgang til huset. På den måde garderer du dig også delvist mod en fremtidig flok mus.
Er elefanter bange for mus?
Det korte svar til dette spørgsmål er nej. Tanken bag spørgsmålet stammer fra det, der i bedste fald kan betegnes som en kreativ skrønehistorie. Med det sagt, kan mus naturligvis overraske eller forvirre elefanter såvel som mennesker, da de ikke er nemme at få øje på, men derimod ofte afslører deres tilstedeværelse ved at lave lyde.
Hvor mange unger får en mus?
De forskellige musearter har naturligvis forskellige vaner, men for eksempel husmusene udgør en skadedyrsart, som i særdeleshed er frugtbar. Såfremt husmus har fundet vej ind i din bolig og er begyndt at formere sig, kan de netop finde på at producere op til 6 kuld af unger på et års tid. Disse kuld består typisk af et sted mellem 4 og 8 unger, så antallet af mus kan hurtigt hobe sig op.
Af denne årsag er det vigtigt, at du får gjort noget ved sagen så hurtigt som muligt, hvis der opstår problemer med mus i dit hjem. Under de rette forudsætninger trives musene netop i høj grad, da deres kost er ekstremt alsidig, og deres behov for mad og drikke er relativt beskedent.
Hvad spiser mus i naturen?
Mus spiser gerne diverse former for korn og frø, hvis de kan få adgang til sådanne næringskilder i naturen. Derudover kan de naturligvis finde på at spise alle de samme kosttyper i naturen, som de er vant til at guffe i sig indendørs. Af åbenlyse årsager har de dog sjældent adgang til alle de samme ting, hvilket blandt andet kan være medvirkende til at lokke dem indenfor, når vinteren for alvor er på dørtrapperne.
Rødmusen adskiller sig fra husmusen og halsbåndmusen ved at inkludere flere planter i sin kost. Den holder blandt andet af at gnave bark af hyld, og samtidigt mæsker den sig gerne i kirsebærsten og nødder.
Samlet set spiser mus i naturen den samme mængde mad, som mus i hjemmet. For husmusenes vedkommende er det som regel ca. 3 gram føde om dagen, og halsbåndmus spiser op til det dobbelte. Altså skal der ikke meget til for at stille musenes sult, men omvendt er de heller ikke blege for at prøve sig frem med lidt af hvert.