Sølvfisk

Indhold på side:

SølvfiskSølvfisk, der også går under navnet sølvkræ, er en art af insekter, som du ofte kan komme til at støde på i dit hjem. De er vingeløse, har en længde på mellem 12 og 25 mm og lever som oftest mellem 4 måneder og 4 år, selvom visse kan blive helt op til 7-8 år gamle. De mest gængse steder, hvor du kan komme til at rende ind i sølvfisk, er i dit hjems fugtige rum såsom badeværelset eller køkkenet. Det er ligeledes sandsynligt, at de også kan finde på at dukke op i soveværelset.

Sølvfisk er heldigvis fuldkomment harmløse og udgør dermed ingen trussel for hverken mennesker eller husdyr. Med det sagt, kan de beskadige materielle genstande som for eksempel læsestof, frimærker eller fotosamlinger. Dertil kan deres tilstedeværelse naturligvis være en gene for enhver boligejer.
Af denne eller anden årsag, sidder du derfor muligvis nu, med et ønske om at bekæmpe sølvfiskene i dit hjem, hvis deres antal og tilstedeværelse blive for omfattende og mærkbar. Hertil kan du læse videre i vores guide herunder om sølvfisk.

Biologi og adfærd

Sølvfisk har først og fremmest sit navn fra dens tydeligt sølvfarvede krop, og den lever typisk af kulhydrater, som eksempelvis sukker eller stivelse. Derudover er de glade for at finde proteiner i døde insekter eller i badeværelsets eller køkkenets sæberester. Endeligt kan deres diæt også bestå af tapetklister, tekstiler og diverse skimmel- og mugsvampe, der blandt andet kan findes i fugtigt papir.

Sølvfisk skiller sig ud fra mængden i forhold til hjemmets andre insekter, da deres generelle levealder er markant højere end eksempelvis myrer og væggelus, der har et relativt kort liv i sammenligning. Dertil når sølvfisk som regel deres voksenstadie i løbet af dets første år eller to.

Sølvfisk biologi og adfærdDernæst kan de begynde at formere sig, og sølvfisk-hunnen vil i kølvandet på dette være i stand til at lægge mellem 50 og 60 æg. Æggene placeres ofte i eksempelvis sprækker i gulvet, og sølvfiskene vil både formere sig og lægge æggene i varme og fugtige omgivelser. Med andre ord trives denne form for insekter i høj grad ikke i kolde eller tørre hjemmeomgivelser.

Sølvfisk bekæmpelse

Der er mange måder, hvorpå du kan bekæmpe tilstedeværelsen af sølvfisk i dit hjem. Det anbefales dog typisk ikke at anvende bekæmpelsesmidler til skadedyr såsom insektspray i allerførste omgang. Tværtimod kan du med fordel forsøge at gøre dine rum mindre fugtige, da det jo netop er i sådan et miljø, at sølvfiskene trives og dermed formerer sig.

Du kan derfor altid starte med at nedbringe luftfugtigheden i de rum, hvor omfanget af sølvfisk er blevet for markant. Eksempelvis kan du gøre en større indsats for at få luftet ud både på badeværelset, i køkkenet og i soveværelset. I denne forbindelse kan du særligt drage fordel af at skabe gennemtræk i små 10 minutter et par gange i døgnet, da dette vil gøre kål på sølvfiskenes fortrukne indeklima: nemlig det varme, lune og fugtige miljø.

Yderligere forekommer det hensigtsmæssigt aldrig at tage et bad uden at få luftet ordentligt ud efter. Dertil kan du blandt andet vælge at støvsuge grundigt i boligens sprækker, kroge og revner, da det typisk er her, at skadedyrene lægger sine æg. Her er en støvsugning altid at foretrække fremfor en omgang gulvvask, da sidstnævnte naturligvis bidrager til dannelsen af fugt. Som allerede nævnt, kan sølvfisk også finde på at give sig i kast med at indtage tapetklister, hvilket gør det oplagt at fastgøre eventuelt løstsiddende tapet. Endvidere er de som sagt også glade for eksempelvis skimmelsvamp, så en god omgang rengøring af hjemmets vaske og rister vil gøre en gevaldig forskel. Slutteligt er det aldrig en god idé at tørre dit tøj i lukkede rum, da dette bidrager til fremkomsten af fugt.

Alle disse råd kan være medvirkende til at forebygge fremkomsten af sølvfisk og sætte en dæmper på deres trivsel i dit hjem. Hvis omfanget og antallet af skadedyrene er for mærkbart i dit hjem, skal du dog selvfølgelig give dig i kast med en decideret bekæmpelsesproces. Sådan en proces kan forløbe på flere forskellige måder.

For det første kan du give dig til at opsætte fælder eller anvende diverse bekæmpelsesmidler. Du kan enten påtage dig selv opgaven eller få en autoriseret skadedyrsbekæmper til at varetage bekæmpelsesprocessen. Professionelle fagfolk vil typisk gå til værks med en form for mikrokapsler, der opløses i en vandopløsning og fjerner sølvfiskene i løbet af et par døgn. Det er dog som sagt også muligt at give bekæmpelsen af sølvfisk et forsøg på egen hånd. I afsnittet ”Sølvfisk fælder” vil du eksempelvis være i stand til at opbygge dig et overblik over nogle af de mest gængse og anvendelige metoder.

Sølvfisk i soveværelset

Som tidligere nævnt vil du typisk opleve en tilstedeværelse af sølvfisk i hjemmets fugtigere rum. Dette vil blandt andet sige, at køkkenet, badeværelset eller et eventuelt fyrrum ofte står for skud. Ikke desto mindre er der intet mærkværdigt i også at støde på denne insektart i soveværelset. Dette kan i første omgang lede til en del undren, da dette jo netop som regel ikke anses som værende et fugtigt rum.

Der er dog immervæk en ret så åbenlys forklaring på dette. Sagen er nemlig, at de fleste boligejere har deres soveværelse placeret relativt nordligt eller østligt, hvilket skyldes, at solen er mindst i disse områder af huset. Altså kan soveværelsets beliggenhed hurtigt resultere i et fordelagtigt klima for sølvfisken, såfremt det opstår en anelse fugt i og omkring sokkelen på huset.

Derudover kan sølvfisk også finde på at vise sig i soveværelset af en helt anden årsag. De fleste mennesker har jo nemlig et badeværelse placeret ganske tæt på det værelse, de sover i, hvilket gør afstanden mellem de to rum relativt kort.

Sølvfisk fælder

Det er som sagt muligt at opstille forskellige former for fælder på egen hånd. Én af de mest populære og anvendelige fældetyper består af såkaldte lokkedåser. Disse minder meget om de lokkedåser, der eksempelvis kan erhverves til at bekæmpe myrer. Lokkedåserne placeres rundt omkring i de områder af boligen, hvor sølvfiskene trives, og dernæst vil de være i stand til at lokke sølvfiskene til én efter én. Denne metode er særligt fordelagtig, da den modsat diverse former for sprøjtegift ikke spreder sig til større områder.

Det er jo trods alt kun nødvendigt at sprede gift til de dele af huset, hvor skadedyrene befinder sig. En anden fældetype, du kan gøre brug af, er såkaldte insektpudder. Disse blæses ind i husets sprækker, revner og gennemføringer af rør og kan på denne måde råde bod på skadedyrenes trivsel. Derudover kan du selvfølgelig også vælge at anvende insektspray, såfremt du ikke har held med de andre fremgangsmåder, eller blot foretrækker denne metode.

Endeligt kan du vælge at tage kontakt til et professionelt firma, der beskæftiger sig med skadedyrsbekæmpelse, hvis du ønsker en fejlfri og succesfuld proces eller hverken har tid eller kræfter til at varetage bekæmpelsen på egen hånd.

I videoen her kan du se hvordan sølvfisk (Lepisma saccharina) ser ud.


Videoen er produceret af “MsRimskiy”

Ofte stillede spørgsmål relateret til sølvfisk

Såfremt du sidder inde med flere spørgsmål omkring sølvfisk, kan du tage et kig på besvarelsen af nedenstående, ofte stillede spørgsmål.

Hvor kommer sølvfisk fra?
Ligesom med så mange andre former for insekter, er det værd at vide, hvor sølvfisk kommer fra. Overordnet set, er det altid svært at sætte en finger på, hvor skadedyr såsom sølvfisk præcist kommer fra. Med det sagt, skyldes deres fremkomst ofte, at hjemmets indeklima simpelthen er for fugtigt.

Sølvfiskene trives nemlig primært i fugtige omgivelser, og det er også her, at de både formerer sig og lægger deres æg. Fugt er således en forudsætning for fremkomsten af sølvfisk, og det er netop derfor, at du blandt andet kan forebygge deres tilstedeværelse og trivsel ved hjælp af eksempelvis regelmæssig udluftning med gennemtræk. Set med biologiske øjne stammer sølvfisk fra en orden af fisk, kaldet Zygentoma, der har eksisteret på Jorden i mere end 300 mio. år, så det er ikke ligefrem for nyligt, at de er dukket op i menneskenes hjem.

Hvordan kommer man af med sølvfisk?
Der er mange forskellige fremgangsmåder til at komme af med sølvfisk. Du kan for eksempel starte med at forebygge deres trivsel i dit hjem ved at nedsætte luftfugtigheden i dine fugtige rum såsom køkkenet eller badeværelset. Dette gør du ved at lufte ud med gennemtræk i små 10 minutters tid af et par omgange i løbet af døgnet.

Dertil kan du sørge for at fjerne nogle af deres primære fødekilder såsom skimmelsvamp i rister og tapetklister i løstsiddende tapet.

Du kan ligeledes støvsuge i de mange revner og sprækker, som de små insekter ofte lever i og lægger æg.

Derudover kan du vælge at bekæmpe deres tilstedeværelse aktivt ved for eksempel at opsætte fælder såsom lokkedåser eller insektpudder.
Alternativt kan du sprøjte insektspray i de egne af huset, hvor sølvfiskene befinder sig, eller eventuelt tage kontakt til en professionel skadedyrsbekæmper, der kan råde bod på sagen.

Hvorfor kommer der sølvfisk?
Sølvfisk forsøger som alle andre former for liv at formere sig med det formål at reproducere deres egen art. Såfremt indeklimaet i dit hjem er tilpas fugtigt, vil sølvfisk få muligheden for at trives og formere sig inden for dine fire vægge.

Dertil drager skadedyrene naturligvis fordel af, hvis de har rig mulighed for at indtage føde som eksempelvis sukker, stivelse, protein fra døde insekter eller sæberester, samt et væld af andre fødekilder. Når det kommer til at bekæmpe sølvfisk, gælder det således i første omgang særligt om at forebygge deres trivsel.

Dette forudsætter, at du aktivt gør en indsats for at nedsætte deres levevilkår ved at sænke luftfugtigheden i boligen og fjerne deres adgang til fødekilder. Såfremt de små insekter har de rette forudsætninger for at leve og formere sig, vil de nemlig blive ved med at være til stede, og under de rette omstændigheder kan de endvidere finde på at hobe sig op i antal over tid.

Hvad er sølvfisk?
Sølvfisk er små, sølvfarvede, vingeløse insekter, der i princippet er helt og aldeles harmløse. Altså udgør de ikke en reel trussel over for mennesker eller eksempelvis husdyr. Der er dog alligevel tale om en form for skadedyr, da de er i stand til at gøre skade på materielle genstande såsom frimærkesamlinger, papir og bøger.

De kan leve i helt op til 8 år og blive op til 25 mm lange. Ydermere kan de under de rette omstændigheder formå at formere sig og producere op til 60 æg per hun, når de når voksenstadiet efter et år eller to.

Sølvfisk trives særligt i fugtige omgivelser og ses derfor oftest på blandt andet badeværelset eller i køkkenet, hvor de har adgang til føde i eksempelvis afløbsristerne. De kan dog også finde på at befinde sig i soveværelset eller en hvilken som helst anden del af huset.

Hvad spiser sølvfisk?
Hvad spiser sølvfiskSølvfisk er på ingen måde kræsne, da de overordnet set spiser en lang række af forskellige former for føde. De er dog eksempelvis særligt glade for kulhydrater i form af sukker eller stivelse.

Derudover opsøger de typisk en proteinkilde i form af døde insekter eller i nogle af de sæberester, som ofte efterlades i eksempelvis vasken på badeværelset eller i køkkenet.

Yderligere spiser sølvfisk gerne tapetklister, tekstiler eller forskellige former for skimmelsvamp og mug, som særligt kan opstå i fugtigt papir eller i en afløbsrist.

Der er således tale om et kreativt insekt, når det kommer til at finde føde. Samlet set stammer de fleste af sølvfiskenes fødekilder dog fra fugtige omgivelser

Hvordan fjerner man sølvfisk?
Du kan som sagt fjerne sølvfisk ved i første omgang at forebygge deres tilstedeværelse og forhindre dem i at have gode levevilkår i dit hjem. Dernæst kan du enten vælge, om du vil bekæmpe dem på egen hånd eller få professionelle fagfolk til at stå for bekæmpelsesprocessen.

Hvis du selv ønsker at gøre en indsats, kan du eksempelvis opsætte fælder, der blandt andet kan fås i form af lokkedåser eller insektpudder. Derudover kan du også anvende insektspray, og de professionelle skadedyrsbekæmper vil som oftest gøre brug af mikrokapsler, der kan råde bod på problemet i løbet af et døgn eller to.

Er sølvfisk skadelige?
Sølvfisk er ikke skadelige, men komplet harmløse i forhold til mennesker og dyr. De betragtes ikke desto mindre som skadedyr, da de kan forårsage materielle skader på eksempelvis læsestof såsom bøger, frimærker eller fotosamlinger.

Derudover kan de naturligvis være generende at have rendende rundt på badeværelsesgulvet, i køkkenet eller i soveværelset. Endeligt kan deres tilstedeværelse i visse tilfælde indikere, at dit hjem er for fugtigt, hvilket du naturligvis bør forsøge at forebygge.

Related Articles

One Comment

  1. Hej redaktør

    Jeg tror at det billede du bruger her på opslaget er SKÆGKRÆ og ikke en sølvfisk. Der er meget stor forskel i farve og størrelse, og Skægkræ er ved at blive et stort problem i bebyggelser, da de er meget svære at bekæmpe…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close