Hvepsebo

Indhold på side:

HvepseboVi kender alle de karakteristiske hvepseboer, som man kan finde i udhuse og under tagudhæng sidst på sommeren. Der er god grund til at passe på at man ikke provokerer de små insekter, der huserer inde i boet. Samtidigt kan det være nødvendigt at finde en måde at fjerne det. Her kan du læse alt hvad du har brug for at vide, hvis du finder et hvepsebo ved dit hus eller i din have.

Information om hvepsebo

Et hvepsebo ser ud til at være lavet af en art papirmateriale, og det er ikke helt ved siden af. Ligesom papir er hvepseboet nemlig baseret på træfibre. Man kan ofte se hvepse sidde og gnave på forskelligt træmateriale, f.eks. gamle mørnede havemøbler, et træhegn, eller væggene på et gammelt udhus. Det afgnavede træmateriale blander hvepsen med sit spyt og på den måde dannes boets materiale. Det er primært i sensommeren at vi mennesker oplever at være generet af hvepse – vi kender alle til det at have dækket bord i haven, blot for at måtte trække indenfor for at kunne nyde maden i fred for hvepsene i august måned, hvor de er som mest aggressive.

Det er hvepsedronningen, der påbegynder det nye hvepsebo, og efterhånden som hendes larver udklækkes, og udvikler sig til nye hvepse, hjælper de med at bygge videre på boet. Et hvepsebo kan huse flere tusinde hvepse. Tanken om at have så mange hvepse efter sig er næppe lokkende, så her kan du læse mere om hvad du kan gøre, og forhåbentlig blive klædt godt på til næste hvepsesæson.

Læs også artiklen om Gedehamse og Hvepse.

Biologi og adfærd

Hvepse Biologi og adfærdSom sagt er det hvepsenes dronning, der begynder at bygge boet op. Det sker allerede i foråret, som regel i slutningen af april og begyndelsen af maj. Det hele afhænger af, hvornår de nye hvepsedronninger vågner op fra deres vinterdvale, hvilket i sin tur naturligvis afhænger af temperatur og generelle vejrforhold.

Hvert hvepsebo bliver bygget af én dronning. Her lægger hun de første æg, og når det første kuld larver udklækkes, er der kun denne ene dronning til at passe dem. Når de første larver er blevet til flyvefærdige hvepse, efter ca. en måneds tid, helliger dronningen sig ikke til andet end at lægge nye æg. I takt med at der udklækkes nye larver, som bliver til nye hvepse, så vokser boet støt. Man kan faktisk se det vokse uge for uge. Man kan dog være sikker på at et hvepsebo er tomt om vinteren, da det aldrig bliver genbrugt eftersom befrugtede hvepsedronninger altid overvintrer andre steder. Det kan være i en træstamme, i et tagudhæng, eller i et hul i en gammel mur.

Det kritiske tidspunkt

Man vil opleve at hvepsene kan være meget generende i haven sidst på sommeren. Det skyldes at dronningen er ved at være færdig med æglægningen og arbejdernes tid frigøres til at flyve rundt på egen hånd og finde føde. Dronningens livscyklus er da ved at være slut, og hun sikrer sig forinden at lægge de sidste æg, som hun selv har befrugtet. Af disse æg klækkes der nye hunhvepse som bliver til næste års dronninger. De nye dronninger bliver befrugtet af hanhvepse som kun lever med det ene formål – at befrugte de nye dronninger. Snart går hele hvepsesamfundet i opløsning, og forlader boet. Det er dette tidspunkt, der er det mest kritiske for os mennesker.

Bekæmpelse

Bekæmpelse af hvepseboSelvom hvepse normalt anses for at være skadedyr, fylder de naturligvis også en funktion som nyttedyr. Hvepsene kan jo sådan set ikke gøre for at vi mennesker vil have vores mad og drikke i fred, og de er ikke ondskabsfulde skabninger, som de ellers kan have ry for. Men derfor kan man alligevel blive nødt til at fjerne et hvepsebo for at kunne nyde livet i sin have.

Det bedste er naturligvis altid at forebygge inden skaden er sket, men dels tænker man måske ikke så meget på hvepse i foråret, da de påbegynder deres hvepsebo, og dels kan boet være svært at få øje på. Måske sidder det godt gemt i et hjørne af udhuset, og man kan være i tvivl om det er et gammelt hvepsebo eller om det er et, der er ved at blive bygget.

Et hvepsebo kan også blive bygget i en tæt busk eller hæk, skjult mellem de grønne blade. Da kan man få sig en slem overraskelse når man går i gang med at klippe hæk til Skt. Hans!

Alt i alt er det en rigtig god idé at få kigget lidt på hvordan man kan forebygge hvepsenes tilstedeværelse i sin have. Der er forskellige måder, hvorpå man selv kan fjerne et hvepsebo, men man må altid sikre sig at gøre det på en forsvarlig måde. Ellers er det bedre at kontakte en professionel, som har stor erfaring med at fjerne hvepsebo.

Forebyggelse

Gedehams-hvepsEn ting, man kan gøre, som der er kommet mere opmærksomhed på indenfor de seneste år er, at man kan tage noget så simpelt og almindeligt som en papirspose, som man fylder med f.eks. avispapir. Den hænger man så op på de oplagte steder, hvor hvepsene kan tænkes at bygge deres bo. Igen; se om du kan finde egnede steder under tagudhæng, i drivhus, redskabsskur eller udhus, vær især opmærksom på at få hængt papirsposer op i legehuset, hvis der er sådan et i haven.

Kort sagt, vær opfindsom og kreativ og forsøg at regne den ud før hvepsene gør det. På denne måde vil hvepsene narres til at tro at der var en anden der kom først, og hvepse bryder sig ikke på at bo for tæt på et konkurrerende samfund. Problemet med en papirspose kan være at man er nødt til at finde et sted, der ikke er udsat for regn eller blæst. Det kan være lidt svært når det kommer til tagudhæng, men man kan faktisk få præfabrikerede attrapper, der er lavet af nylon.

Vær opmærksom på at de kan miste formen lidt i blæsevejr, og at det derfor kan være en god idé at placere en ganske almindelig ballon i posen, og puste den op, så holder den formen.

Vil man undgå at tiltrække hvepse skal man også være opmærksom på at fjerne nedfaldsfrugt fra haven i sensommer og efterår. Til den tid er skaden sådan set allerede sket, hvis du allerede har hvepsebo i nærheden af dit hus, men det er også vigtigt at være opmærksom på ikke at tiltrække nye hvepsedronninger, som kan tænkes at slå sig ned for deres vinterdvale.

Ofte stillede spørgsmål om hvepsebo

Bør man fjerne et gammelt hvepsebo på loftet?
Ja, det kan være en god idé at fjerne et gammelt hvepsebo. Det kan ikke genbruges af nye hvepse, men kan blive et opholdssted for andre insekter, f.eks. møl. Men det er vigtigt først at være helt sikker på at boet vitterlig er inaktivt. Et tomt gammelt hvepsebo i haven gør ingen skade, men igen, vær sikker på at det er tomt. Faktisk kan det være en fordel at lade et gammelt hvepsebo være i haven. Dronningen som byggede det, har åbenbart spottet den gode placering, og hvis du fjerner det, risikerer du nemt at en ny dronning får samme gode idé. Derfor: hvis du fjerner et gammelt hvepsebo, er det en god idé at holde øje med stedet fremover.

Kan hvepse bygge bo på andre måder? Hvad med jordhvepse?
Det er rigtigt at hvepse kan have deres bo under jorden. Dog er det langt mindre almindeligt at hvepse bor under jorden end i de mere almindelige hvepsebo, som vi alle kender.

Jordhvepsebo er næsten umulige at tage i opløbet, men man kan mindske risikoen ved at holde øje med huller i græsplænen og gamle træstubbe.

Hvepse kan nemlig godt genbruge musehuller eller muldvarpenes gange under jorden. Er skaden sket, kan det være svært selv at gøre noget ved det, da denne type hvepsebo ofte har flere udgange. Det anbefales at få professionel hjælp til at få bugt med et jordhvepsebo.

Hvorfor bygger hvepse bo inde i huse, hvis de egentlig hører til ude i naturen?
Hvorfor bygger hvepse bo inde i huseSådan er det mange andre dyr, der også lever i menneskers boliger, f.eks. edderkopper, biller, myrer og mus. Hvepse søger nogle gange ind på lofter og skunke, især i gamle huse, som ikke altid er lige tætte, og hvor det er nemt for hvepsene at komme ind. Hvepsene foretrækker tørre og varme steder, derfor trives de inde i huse, og derfor kan man nogle gange være uheldig at finde hvepsebo på loftet i sit hjem.

Kan man selv fjerne et hvepsebo?
Man kan godt have held med selv at fjerne et hvepsebo, men man skal være meget forsigtig, og virkelig sikker på hvad man gør, så det ikke ender med en ulykke. Er man det mindste i tvivl om fremgangsmåden, bør man ringe til en skadedyrs bekæmper, som fjerner hvepseboet sikkert og professionelt. Hvis man alligevel selv har mod på at gøre det, bør man vælge at gå i gang om aftenen, hvor hvepsene er gået til ro. Ulempen er at det kan være svært at se hvad man laver i mørket. Man bør sikre sig at være godt dækket på kroppen. Især omkring halsen og ved håndleddene. Det er ikke rart at få hvepse ind i ærmerne!

Det kan også absolut anbefales at arbejde med lukket mund. Hvis man kender en biavler, kan man også overveje at spørge om at låne en hat med net. Det man selv kan gøre er, at man trækker en tæt pose op om boet nedefra, og sørger for at lukke den godt til. Put gerne en ekstra pose udenom for en sikkerheds skyld. Herefter kan man putte den i fryseren, til man er helt sikker på at hvepsene er døde. Sørg også for at holde øje med stedet den næste uges tid. Dette for at se om der skulle være hvepse, der søger tilbage til boet og bygger det op igen.

Kan man ikke fjerne et hvepsebo med benzin?
Jo, det kan man bestemt. Men det er ikke ligefrem anbefalelsesværdigt, af flere grunde. Dels er det miljøskadeligt at hælde benzin ud i haven, og dels kan det udvikle sig til en farlig forretning. Det kan være svært at forudse hvor store flammer, der kan komme ud af sådan en fremgangsmåde. Når folk tyr til denne metode, dør hvepsene dels af dampene og dels af den flamme, der opstår når man sætter ild til. Er der tale om et jordhvepsebo, kan det desuden være svært at sikre sig at hvepsene ikke har en anden udgang, og så er man lige vidt.

Hvornår bør man lade et hvepsebo være?
Hvornår bør man lade et hvepsebo væreHvis et hvepsebo ikke er generende, kan man selvfølgelig godt lade det være. Hvepse er ikke egentlige skadedyr, da de har deres helt egen plads i vores økosystem – og når alt kommer til alt, må mennesket vel siges at være et af verdens farligste dyr. Hvepse angriber som regel ikke længere end syv meter væk fra deres bo. Under alle omstændigheder må det tilrådes at man ikke går i gang med at fjerne et hvepsebo, med mindre man er 100% sikker på at man ved hvad man har at gøre med.

Et enkelt hvepsestik eller to udgør sjældent nogen større risiko, men bliver man stukket et udsat sted, f.eks. på halsen eller i munden, kan det hurtigt udvikle sig til en ubehagelig oplevelse og man bør søge læge med det samme. Hvis man ved at man har allergi overfor hvepsegift skal man naturligvis også lade andre om at fjerne et bo. I så fald er det sikreste at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Man må aldrig sætte sin egen sikkerhed på spil, når man vil få bugt med et hvepsebo. Det kan have alvorlige konsekvenser.

Kan man ikke bare blokere indgangen til et hvepsebo?
Nej, det må man aldrig gøre. Det der i så fald sker er, at hvepsene finder en anden måde at komme ud, og i mellemtiden kan de blive godt aggressive – og med god grund, de vil jo sådan set bare komme fri. Hvepse kan gnave sig igennem stort set alle former for isoleringsmaterialer f.eks. gips, silikone, og mørtel. Derfor kan du gøre skaden meget større, i det du risikerer at hvepsene søger ind i dit hus, og da kan være sværere at få bugt med, hvis de bygger et nyt hvepsebo inde i f.eks. tagkonstruktionen. I situationer, hvor du ikke ved, hvad du skal stille op, bør du altid få professionel hjælp når du vil have fjernet et hvepsebo. Det kan ikke gentages nok.

Video med hvepsebo

Her kan du se hvordan Bret prøver at fjerne et hvepsebo fra et hult træ. Du skal ca. halvt ind i videoen før selve hvepseboet bliver synliggjort. Videoen er på engelsk.


Videoen er uploadet af Bret Davis

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close